Volledig scherm
© Menno Boon

Regionale luchthavens in Eindhoven en Budel blijven wel groeien

EINDHOVEN - De regionale luchthavens, Eindhoven Airport en Kempen Airport in Budel, roeien tegen de stroom in. In het vierde kwartaal van vorig jaar hebben beide vliegvelden groei genoteerd. 

Dat is niet vanzelfsprekend, blijkt uit de kwartaalmonitor Luchtvaart van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eindhoven Airport vormt een uitzondering ten opzichte van de andere regionale vliegvelden Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen en Groningen Eelde. Die hebben in de laatste periode van vorig jaar allemaal krimp laten zien.

Grootste stijger
Net als in de voorgaande twee kwartalen vormt Eindhoven Airport ook in het vierde kwartaal de grootste stijger wat betreft passagiersvervoer. In de laatste periode van 2015 hebben bijna een miljoen passagiers via Eindhoven gevlogen, bijna tien procent meer dan in 2014. Over heel vorig jaar is het aantal aangekomen en vertrokken passagiers met bijna elf procent gestegen tot een record van ruim 4,3 miljoen reizigers.

Groei
De groei in Eindhoven is vooral te verklaren door meer bestemmingen (in totaal 78) en een gestegen bezettingsgraad per vlucht. Polen, Spanje en Portugal zijn populair. Het aantal vliegbewegingen (start of landing) op de tien kleine vliegvelden is zowel in het vierde kwartaal gedaald (0,2 procent) als over heel 2015 (5 procent). Voor het laatste kwartaal wordt dat toegeschreven aan minder goed vliegweer in november. De activiteit op Kempen Airport in Budel (tien procent) en Seppe is juist gestegen. Het gaat voornamelijk om een toename van les- en oefenvluchten, meldt het CBS.

Lees vrijdag meer in de papieren krant of via de e-paper.