Volledig scherm
RoboCup in het Evoluon Eindhoven © René Manders

Robots zijn de baas in het Evoluon in Eindhoven (video)

EINDHOVEN - Het team van VDL neemt de aftrap bij de eerste wedstrijd van het officieuze EK Robocup. Meteen pakt een speler van Tech United de bal af, dribbelt en schiet: 1-0. Daarmee maakt de titelverdediger zijn reputatie waar.

Vijf dagen lang zijn robots de baas in het Evoluon. Tenminste, zo lijkt het soms. Woensdag hebben de wedstrijdteams zich voorbereid op het officieuze EK Robocup en konden kinderen zich uitleven bij verschillende workshops. Gisteren zijn de wedstrijden begonnen van de voetbalteams en de zorgrobots. Zondag worden de finales gespeeld.

Drie regionale voetbalteams doen mee in de medium size league. Naast de regerend kampioen en het VDL-team (dat voortkomt uit het vroegere Philipsteam) heeft ook ASML zes spelers klaargestoomd voor het toernooi. "Wij hopen vooral veel te leren", antwoordt teamcaptain Tom Peijnenburg op de vraag naar de ambitie van het VDL-team. "Het is de eerste wedstrijd die we spelen met deze robots. Net hebben we nog de software aangepast zodat de spelers de bal herkennen, want ze spelen met een oranje bal in plaats van een gele." Vóór de aftrap is Robin Soetens, teamlid bij Tech United, nog voorzichtig, want 'je weet het nooit bij robotvoetbal'. Net op tijd is de sensor van de camera aangepast aan de verlichting in de tent die naast het eigenlijke Evoluon staat. Na tien minuten wedstrijd blijkt het voorbehoud van Tech United niet nodig, 0-5 staat er op het scorebord.

Lees het hele artikel vrijdag in het ED of in de digitale krant