Volledig scherm
Iete Braeken uit Nuenen moedigt België aan tijdens het EK © Rene Manders/fotomeulenhof

Rode EK-koorts blijft nog even uit in de regio

EINDHOVEN - Vrijdagvond gaat het EK voetbal van start. Zonder Oranje, maar met de Rode Duivels. Op veel steun van de ' Ollanders' hoeven de Belgen niet te rekenen.

De EK-koorts blijft aan deze kant van de grens (nog) uit.

Belgische vlag
Een vers groen kunstgrasveldje kriebelt aan de poten van de terrasstoelen van café De Koekoek in Valkenswaard. Buiten wappert de Belgische driekleur, binnen is het ook zwart-geel-rood dat de klok slaat. De beugels voor de tv hangen klaar. Tiny Timmermans (59) kan er wel om lachen. "Dat krijg je als je baas uit België komt. Die pakt natuurlijk uit als hij een keer de kans krijgt."

Of het maandag tijdens de wedstrijd België - Italië druk wordt is te bezien want het EK leeft vooralsnog niet in Nederland. Ondernemers laten de leeuw dit jaar in z'n hempie staan. In het kledingrek van AktieSport wordt de koning der dieren tegen weggeefprijzen aangeboden.

Nieuwe helden
De Belgen mogen nog niet rekenen op steun van de 'Ollanders'. Nu er een vette streep door de Nederlandse voetbalrekening staat, zoekt het Oranjelegioen deze zomer nieuwe helden. Rio staat nog op de kalender en er is al wat voorpret. Kiki Bertens mepte zich op Roland Garros naar de halve finale, Max Verstappen scheurde in Spanje naar onsterfelijkheid en Steven Kruijswijk nam het publiek mee op zijn roze wolk.

Fans
"Ja, die gooide twee weken geleden nog roet in het eten toen we probeerden Nuenen alvast te besmetten met de rode koorts", begint Iete Braeken (32). De van oorsprong Maasmechelse eigenaresse van het Nuenense restaurant 'bij Iete', is net terug van een rondje België om voetbalversiering te halen. "Ik heb geel-rode M&M's, gekleurde zuurtjes, wat sjaals en bloemenkettingen."

Braeken verwacht dat haar geboorteland zich pas in het weekend aan het EK overgeeft. "En dat zal op bescheiden wijze gebeuren. Want zo zijn Belgen." Ook 'bij Iete' beginnen ze voorzichtig. "Maandag weet iedereen dat hier Belgisch bloed door de aderen stroomt."

Hamont
Toch zijn niet alle Nederlanders 'tegen'. De uit Budel-Dorplein afkomstige horecaondernemer Sepp Hannen hoopt dat de Belgen bij de laatste twee eindigen. Logisch, want hij is eigenaar van Hotel De Klok in Hamont. Als slimme zakenman heeft hij voorlopig als enige in de Belgische grensplaats een vergunning aangevraagd voor het vertonen van de EK-finale op een groot scherm.

En dan zijn er nog fans als Darren Tiernan (24) uit Ierland. Rode koorts? 'Nooit van gehoord'. Niet te veel poeha, maar lekker voetbal kijken in de Ierse pub.

Als 'the Boys in Green' de Belgen en Italianen overleven, zijn ze volgens de immense Ier een potentiële titelkandidaat. "Nu jullie er niet bij zijn. Hebben wij meer kans..."