Volledig scherm
De Demer in Eindhoven. © René Manders

Rode steentjes in de binnenstad van Eindhoven? Eruit!

EINDHOVEN - Ze hebben hun langste tijd gehad, zoveel is wel duidelijk. Maar wanneer de vermaledijde rode steentjes verdwijnen uit het voetgangersgedeelte van de Eindhovense binnenstad, dat is nog niet bekend. "Daar hangt immers ook een prijskaartje aan", aldus de Eindhovense wethouder Jakob Wedemeijer (SP) van binnenstadsbeleid.

De rode steentjes, jaren geleden al weer gelegd en van begin af aan veelbesproken, waren een van de centrale thema's in debatten over de gemeentelijke binnenstadsvisie.

Eerst maandagavond met betrokkenen - winkeliers, bewoners, vastgoedeigenaren en horeca. En bijgevolg dinsdagavond ook in de discussie met de gemeenteraadsfracties. Iedereen wil er intussen vanaf, van die steentjes, omdat ze helemaal uit de mode zijn.

"In deze visie zetten we de hoofdlijnen van het beleid op een rij", reageerde Wedemeijer. "Voor de uitwerking komen we later met werkplannen."

Daarbij zal de wethouder ook nog rekening moeten houden met een andere wens van de winkeliers en een groot aantal gemeenteraadsfracties: de binnenstad moet wel bereikbaar blijven voor klanten die per auto komen winkelen.

"Allemaal mooi en aardig, die plannen om de auto te weren. Maar zolang er nog geen alternatief is voor de auto, werkt dat niet", zei Saskia Wempe (VVD). "De klanten komen immers uit de gehele regio naar Eindhoven."