Volledig scherm
Waterpistolengevecht aan het campingstrand. © John Peters

Roermond legt Solar van de Eindhovense organisatie Extrema dwangsommen op

ROERMOND - De gemeente Roermond heeft de organisatie van Solar Weekend Festival een dwangsom van 10.000 euro opgelegd omdat in de nacht van vrijdag op zaterdag teveel geluid is gemaakt op het festivalterrein. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het niet om korte overschrijdingen van het maximaal-toegestane geluidsniveau. Er wordt pas een dwangsom verbeurd zoals dat officieel heet, als er langer teveel geluid is geproduceerd.

Daarbij wordt een marge aangehouden, vergelijk het met een snelheidsovertreding. Of Solar moet gaan betalen staat nog niet vast. De burgemeester van Roermond moet nog een officiële brief schrijven en kan het bedrag matigen. Ook kan Solar bezwaar aantekenen en in beroep gaan bij de rechter.

Dennis Behlau van de Eindhovense organisatie Extrema zegt dat er alles aan is gedaan om de afspraken met de gemeente over het geluid na te komen. Zo heeft Extrema zelf een meetbedrijf ingeschakeld om het geluidsniveau in de gaten te houden. "Wij zetten ons voor 110 procent in. Maar als dat niet genoeg is geweest, dan zullen daarvan de consequenties moeten dragen", zegt Behlau.

Overschrijding van de geluidsnormen ligt uiterst gevoelig. Er loopt bij de rechtbank een juridische procedure van omwonenden die de overlast spuugzat zijn tegen de gemeente Roermond over het geluid tijdens Solar 2015.