Volledig scherm
De blonde Jamie en donkere Joelle zijn al jaren de vaste pijlers op het terras van strandpaviljoen Wij in Scheveningen. © Frank Jansen

Rondje op terras in Eindhoven net onder gemiddelde van Nederland (kaart & poll)

EINDHOVEN - Een rondje op het terras in de 21 grootste steden kost deze zomer ruim een halve euro meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse terrassentest van horeca-adviseur Van Spronsen.

De onderzoekers van Van Spronsen bestelden afgelopen maand overal dezelfde acht consumpties: twee frisdrank, twee koffie, twee fluitjes bier en twee rosé. Gemiddeld bedraagt de rekening 21,63 euro. Dat is 51 cent of 2,4 procent meer dan vorige zomer, flink meer dan de inflatie die afgelopen jaar dik onder de procent lag.

Goedkoopste
Eindhoven doet het gemiddeld goed met 21,30 euro voor een rondje op het terras, 33 cent onder het gemiddelde bedrag van Nederland. Breda blijkt na acht jaar weer de goedkoopste terrasstad: de schade bedraagt 'slechts' 20,43 euro. Hoewel een kleine drie dubbeltjes meer dan in 2015 haalt Breda daarmee Almere in als beste terrasplek. Ook Zwollenaren hebben geluk: doordat horeca-uitbaters hun tarieven slechts 12 cent verhoogden, is de stad nu de op twee na voordeligste.

Het duurst is traditiegetrouw Amsterdam. De acht consumpties kosten in de hoofdstad gemiddeld maar liefst 23,60 euro: 55 cent meer dan vorig jaar en 3,18 duurder dan in Breda.

Kostbaarder
Hoewel een terrasje pakken flink kostbaarder wordt, nuanceert Van Spronsen de uitkomsten wel. Voor de terrassentest worden in elke stad de drukste en meest toeristische hotspots gekozen. Zoals het Rembrandtplein, het Neude, de Grote Markt. ,,Daar liggen de huurprijzen nu eenmaal het hoogst, waardoor een rondje altijd duurder is'', vertelt Niek Timmermans, expert bij Van Spronsen.

Stijgen
Een deel van de prijstoename komt doordat de grondstofprijzen voor koffie en bier de afgelopen jaren omhoog zijn gegaan. Die prijsstijgingen berekenen terras- en kroeguitbaters trouwens slechts deels aan klanten door.

De inkoopprijs van bier steeg de afgelopen vijf jaar met liefst een vijfde, onder meer omdat hop door de exploderende populariteit van speciaalbieren niet valt aan te slepen. De bierprijzen stegen echter slechts 12 procent. Koffie werd zelfs 28 procent duurder qua inkoop. De prijs voor een bakkie troost nam 'slechts' 10 procent toe.

Gin-tonic
Van Spronsen spot ook terras-trends. Zo blijkt gin-tonic de hit van deze zomer, steeds meer terrassen schenken het. Een hype die inmiddels lijkt ingeburgerd, zijn de Radler-bieren. 96 procent van alle bezochte terrassen verkoopt ze.

Alcoholvrij bier wordt eveneens steeds geliefder, op elk terras (98 procent) zijn ze te verkrijgen. Limonades en zelfgemaakte ijsthee's raken ook meer in trek. Timmermans: ,,Die drankjes zijn goedkoop te maken, bovendien valt de smaak gemakkelijk aan te passen, waardoor een café of etablissement zich er echt in kan onderscheiden."

Volledig scherm
© Koen Verheijden
Volledig scherm
© Desirée Schippers
Volledig scherm
© anp