Volledig scherm
© Kees Martens/fotomeulenhof

Ruim 400 claims van boeren bij waterschappen wegens 'verdronken' oogsten

HELMOND - De waterschappen in Zuidoost-Brabant hebben inmiddels meer dan 400 schadeclaims van boeren ontvangen. Zij willen geld zien voor hun 'verdronken' gewassen. In de maand juni viel overvloedig veel regen, dat niet snel genoeg wegvloeide via sloten en beken. Volgens veel boeren hebben de waterschappen te laat ingegrepen om water te laten wegstromen.

Watergraaf Lambert Verheijen - de baas van Aa en Maas - schat dat de totaal ingediende schadebedragen in de regio op twee miljoen euro ligt. "Al kan dat ook verdubbelen. De eerdere schatting van één à twee miljoen lijkt me voorzichtig."

Aa en Maas trekt een half miljoen euro uit om extra personeel in te huren om de tweehonderd ontvangen claims (De Dommel kreeg er 220) af te handelen. Elke indiener krijgt persoonlijk bezoek van het waterschap, aldus Verheijen. "We willen in de komende vier tot vijf maanden komen tot overeenkomsten."

Verheijen trekt zich de kritiek van boeren aan, maar denkt niet dat het waterschap te laat of verkeerd gehandeld heeft. "De overvloedige regenval was een extreem incident, dat komt eens in de vijfhonderd jaar voor. Dat scenario hebben we niet geoefend. We gaan nu wel kijken of het systeem robuuster moet, zodat het beter tegen bijzondere omstandigheden bestand is."

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.