Volledig scherm

Scheefstand was oorzaak ongeval hijskraan in Acaciastraat in Eindhoven (video)

EINDHOVEN - De hijskraan die maandagmiddag omviel en een auto en drie huizen beschadigde in de Acaciastraat in Eindhoven, stond scheef en was onvoldoende ingeklapt.

Dat schrijft wooncorporatie Woonbedrijf aan omwonenden. Om het gevaarte te verplaatsen werden de stempels die zorgen voor stabilisatie ingetrokken. Doordat de hijskraan met twee wielen op het trottoir stond - om de eenrichtingsstraat en parkeerplaatsen toegankelijk te houden -, helde hij over naar straat. Ook was de kraan niet volledig ingeklapt omdat hij om een lantaarnpaal gemanoeuvreerd moest worden. Die twee factoren zorgden ervoor dat het apparaat kantelde en op de auto en daken in de Acaciastraat viel.

Tijdens de rest van de renovatie zullen hijskranen volledig in de parkeervakken worden opgesteld, laat Woonbedrijf de omwonenden weten. Ook wordt er extra op gelet dat kranen volledig worden ingeklapt voor verplaatsing.

Zowel de gemeente als Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) zijn geïnformeerd over het ongeluk, maar stellen geen onderzoek in.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
In de Acaciastraat in Eindhoven is maandagmiddag rond 15.30 uur een kraan omgevallen tijdens het invouwen van het hijswerktuig. De hijskraan raakte een auto en kwam terecht op de daken van twee woningen.