Volledig scherm
VVD'er Ferry van den Broek verlaat de politiek. © Kees Martens

Schuld oud-raadslid Ferry van den Broek uit Eindhoven is 1 ton

EINDHOVEN - Geen 5000 tot 10000 euro, maar niet minder dan bijna een ton. Zo hoog blijkt de schuld te zijn van de Eindhovense politicus Ferry van den Broek.

 Het voormalige VVD-raadslid werd begin dit jaar persoonlijk failliet verklaard. Dat gebeurde nadat enkele schuldeisers bij de Bossche rechtbank zijn faillissement hadden aangevraagd. Aanleiding was dat de VVD'er ondanks herhaaldelijke aanmaningen zijn rekeningen maar niet betaalde.

Volgens de curator in het faillissement, Dirk School van BG Advocaten in Boxtel, is de kans klein dat de schuldeisers nog iets van hun geld terug zien. "Er zijn geen inkomsten, daarom kan er ook niets terugbetaald worden."

Studieschuld
Een groot deel van de schuld heeft Van den Broek aan DUO: Dienst Uitvoering Onderwijs, vanwege zijn studieschuld: 38.500 euro. Daarnaast heeft de brasserie de Oude Rechtbank aan het Stratumseind nog 12.000 euro aan huurpenningen van hem tegoed.

Uit het faillissementsverslag van de curator blijkt verder dat er een lange lijst van (regionale) bedrijven is waar Van den Broek nog onbetaalde rekeningen open heeft staan.

Politiek talent
Van den Broek gold binnen de VVD en in de Eindhovense politiek lange tijd als een talent. Zo werd hij in 2012 uitgeroepen tot talent van het jaar. Aan het begin van de huidige raadsperiode werd hij tot fractievoorzitter gekozen.

Die functie legde hij in november van het vorig jaar neer, omdat hij zich op een maatschappelijke carrière wilde richten. Achter de schermen was hij zich intussen aan het oriënteren op een stap naar de Haagse politiek.

Zijn financiële problemen kwamen begin dit jaar voor de VVD als een donderslag bij heldere hemel. Omdat hij zijn faillissement aanvankelijk voor zijn partij had verzwegen was er voor de VVD sprake van een vertrouwensbreuk. Dat leidde tot zijn onmiddellijke vertrek uit de raad en ook de stad.

Van den Broek zelf was niet voor commentaar bereikbaar.