Volledig scherm
Thom Aussems van Sint Trudo presenteert de plannen voor de komende 5 jaar ter gelegenheid van de jubileumviering. Trudo bestaat precies 100 jaar.

Sint Trudo Eindhoven pakt uit in jubileumjaar

EINDHOVEN – Woningcorporatie Sint Trudo pakt uit in het jubileumjaar. De Eindhovense bouwstichting investeert de komende 5 jaar 430 miljoen euro in bouwprojecten.

Zo wordt de stadsvernieuwing in de Kruidenbuurt weer voortgezet. Op Strijp-S blijf skatehal Area51 staan; eroverheen komt nieuwbouw. Dat is nog maar een fractie van de vele plannen en ideeën die Sint Trudo-voorman Thom Aussems maandagmorgen bekendmaakte in het Veemgebouw op Strijp-S. "Dat is zeker ambitieus, maar we kunnen het aan omdat we gezond zijn en we kunnen lenen tegen lage rente", aldus Aussems.

Asielzoekers
Opmerkelijk is ook dat de corporatie de integratie van asielzoekers wil helpen bevorderen. In complexen waar statushouders gehuisvest worden, zoekt Trudo bewoners die de nieuwkomers willen begeleiden. Zij krijgen korting op de huur, zoals de corporatie dat ook in Woensel-West heeft gedaan.

Met het Klantenplatform heeft Sint Trudo afgesproken dat er vijf jaar lang niet meer dan de inflatie aan huurverhoging wordt gevraagd. Want betaalbaar wonen is een belangrijk thema in het plan voor de komende 5 jaar. Van de bijna 2000 nieuwe woningen is 80 procent onder de huurtoeslaggrens.

Duurzaamheid
Bovendien wil Trudo meer doen aan duurzaamheid. Woningen die van huurder wisselen worden meteen aangepakt. Ook bij het geplande groot onderhoud worden woningen voorzien van isolatie en energiezuinige apparatuur. De huurders gaan daarvoor niet extra betalen. "Het zijn relatief kleine extra kosten die we gewoon meenemen bij het onderhoud", aldus Thom Aussems.

Verder komt er een tentoonstelling 100 waarvoor Eindhovenaren uitgenodigd worden om materiaal te leveren. De zeggenschap van huurders in appartementencomplexen wordt vergroot, er komt een Trudo.lab met een tiental jongeren die over innovatie gaan meedenken en de corporatie blijft werken aan zoveel mogelijk gemengde wijken (kopen, huren, bijzondere bewoners).