Volledig scherm

Slachtoffer en ex-inbreker doen hun verhaal: 'Inbrekers beseffen niet wat ze aanrichten'

EINDHOVEN - Karin Michies (52) werd 10 jaar geleden slachtoffer van een woninginbraak. "Mijn huis werd daarna nooit meer een warm nest."

Op een zomerochtend ontdekte dochter Lotte dat de voordeur van hun toenmalige woning aan de Leenderweg in Eindhoven openstond. "De krant stak keurig in de brievenbus", herinnert Karin zich. "Toen we de woonkamer binnenkwamen stond daar alles open. Alle kastjes, alle lades. De kamer, de keuken, zelfs de meterkast hebben ze nagekeken."

Boos
Moeder en dochter waren vooral verbaasd. Maar de verbazing ging over in boosheid. "Het doet pijn als wildvreemde mensen in je privé-spullen neuzen. De meeste dingen zijn vervangbaar. Maar er verdween ook een foto van mij en mijn overleden man. Dat zijn dingen die je later mist. Ook het feit dat we thuis waren toen beneden alles doorzocht werd, ging ons niet in de koude kleren zitten. Ik sliep een tijd slecht. Werd wakker van elk geluid. En dochter Lotte durfde niet alleen naar beneden. Ons warme nest was weg."

Nu de tijd verstrijkt en ze inmiddels verhuisd is, is Karin niet meer bang in haar woning. "Met goede sloten en goed opletten kom je al een heel eind."

Inbrekerspad
Diezelfde tip geeft ook Theo Korsten (56). "Woninginbraak is mijn ding", zo begint hij. Twintig jaar lang ging hij regelmatig op het inbrekerspad. Op zoek naar kostbaarheden.Hij werd gesnapt en belandde in de cel. Toen hij na jaren weer op vrije voeten kwam, besloot hij op het rechte pad te blijven. Korsten ging als ervaringsdeskundige aan de slag. Vaak wordt hij benaderd door gemeenten die werk willen maken van een veiligere buurt. Ook Eindhoven is een 'klant'. Ik geef er met politie en gemeente maandelijks uitleg aan bewoners over wat ze kunnen doen om hun huizen en omgeving veiliger te maken." Hij is groot voorstander van de buurtpreventieprojecten. "Als er mensen op straat rondlopen, blijven inbrekers uit de buurt."

Pas na zijn vrijlating kwam Korsten in aanraking met slachtoffers van woninginbraken. "Als je hoort wat die mensen allemaal doormaken, bekruipt me toch nog steeds een schuldgevoel. Hopelijk kan ik er met mijn adviezen voor zorgen dat ze lieden zoals ik buiten de deur houden."

Voorlichtingsavond
Korsten geeft donderdag 23 juni advies over hoe een inbraak te voorkomen is. Hij doet dat vanaf 19.30 uur in buurthuis De Inloop aan de Jozef Israëlslaan 2K in Eindhoven.

Lees het hele artikel in het ED of via de digitale krant.

Volledig scherm
© Tom Valstar/fotomeulenhof