Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Slachtoffer straatroof uit Eindhoven blijvend blind aan linkeroog

DEN BOSCH - Twee verdachten van een straatroof in Eindhoven moeten wat de officier van justitie betreft twee jaar de cel in. Ze sloegen het slachtoffer zo hard, dat hij blijvend blind is aan zijn linkeroog.

De verdachten, Mohamed A. (20) en Hussein A. (19) sloegen het slachtoffer op 10 april van dit jaar om kwart voor vijf 's nachts na een stapavond voor zijn woning tegen de grond. Vervolgens namen ze zijn fiets, telefoon en bankpas mee.

Ontkennen
De twee verdachten, afkomstig uit Somalië en destijds woonachtig in een Eindhovense voorziening van het Leger des Heils, ontkenden hun betrokkenheid en legden woensdag voor de rechtbank in Den Bosch andere verklaringen af dan eerder bij de politie.

Voor officier van justitie R. Schoo lijdt het geen twijfel dat het tweetal wel degelijk dader was van de straatroof. Dat blijkt volgens haar onder meer uit camerabeelden waarop ze die nacht in de Eindhovense binnenstad achter het slachtoffer aanlopen. Ook een petje dat bij de woning van het slachtoffer is gevonden, wijst in die richting. Het petje zou van een van de twee Somaliërs zijn.

Vrijspraak
De advocaten van de verdachten bepleitten vrijspraak omdat ze de bewijzen te mager vinden. Opmerkelijk was een rapport van de reclassering over verdachte Mohamed A. De reclassering ziet geen heil in behandeling omdat de man niet meewerkt en pleit voor een onvoorwaardelijke celstraf vanwege zijn 'niets en niemand ontzienende houding.' De man was kindsoldaat in Somalië.