Volledig scherm

Slakken massaal op pad voor een sappige hosta (video)

EINDHOVEN - Slakken. Ze ogen dan wel wat sullig, maar het zijn stille moordenaars die toeslaan in het holst van de nacht. Als de zon 's ochtends het licht weer aandoet, verraden alleen de talloze slijmsporen de rooftocht van de uren ervoor.

Ze zijn er nu in groten getale, vanwege de voor hen aangename combinatie van warmte en vochtigheid. Menig plantenaanbidder schiet in een stress als een verlate naaktslak in het ochtendgloren betrapt wordt terwijl hij nog een laatste hap van de gekoesterde hosta neemt. Met zijn metgezellen verandert de veelvraat de plant in enkele dagen in een groene gatenkaas.

Tips
We kunnen er voor zorgen dat de tuin een stuk onaantrekkelijker wordt voor de slijmerige glibberaars. Bij tuincentra zijn cacaodoppen te koop die tussen het groen gestrooid kunnen worden.

Ook sommige planten schrikken af. Slakken laten gebieden waar salie, tomatenplanten of bijvoorbeeld tijm groeit links liggen.

Een potje in de tuin met bier. Slakken kunnen de geur van het drankje niet weerstaan en gaan dronken ten onder.

Natuurlijk heb je ook slakkenkorrels die je kunt strooien, maar daar zitten nadelen aan." Zo staat op de verpakking van de korrels te lezen dat de gebruiker er voorzichtig mee moet zijn nabij kinderen en huisdieren.

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant

Een compleet leger aan slakken drijft tuinliefhebbers momenteel tot wanhoop.