Volledig scherm
stockwegener innovatie internet digitaal

'Slimme stad' Eindhoven is niet op de toekomst voorbereid

EINDHOVEN - Websites als Eindhoven.nl en Brainport.nl zijn niet toegankelijk voor partijen met een modern IP-adres. En dat worden er steeds meer. Voor een slimme stad die voorop loopt in technologie, aangevoerd door de European Digital Leader 2016, is het beschamend als je mailverkeer niet goed is beveiligd tegen spam, virussen en phishing. Zoals deze week bleek na een eenvoudige test op internet.nl.

Als daarnaast ook nog eens duidelijk wordt dat je digitaal niet toegankelijk bent voor bedrijven en personen met een modern IP-adres, omdat de juiste software nog niet is geïnstalleerd, sla je de plank toch echt flink mis.

Want die expats en technologische startups, die we met man en macht naar onze regio proberen te halen, zitten veelal in Azië. En juist daar zijn ze al begonnen met het toekennen van zogeheten IPv6-adressen aan nieuwe internetgebruikers. Omdat die adressen werken met een ander protocol dan computers met een IPv4-adres, kunnen ze niet met elkaar communiceren zolang de huidige software daar niet op is aangepast. Daarom wordt daar door de overheid ook op aangedrongen bij alle gemeenten. Maar de gemeente Eindhoven is daar tot nu toe in gebreke gebleven, waardoor een deel van het potentiële talent voor onze regio online niet eens kan zien wat de omgeving hier te bieden heeft. Een gemiste kans!

Net als elke telefoon een uniek nummer heeft, heeft ieder apparaat dat is aangesloten op het internet een uniek IP-adres. IP staat voor Internet Protocol. Hierin zijn technische afspraken vastgelegd zodat computers dezelfde taal spreken en met elkaar kunnen communiceren.

Het huidige internetprotocol is vastgelegd in IPv4 (Internet Protocol versie 4). Dit protocol gebruikt adressen van 32 bits (4 bytes). Dat betekent dat er ruim vier miljard adressen mogelijk zijn. In de jaren zeventig, toen dit protocol werd opgesteld, kon men niet bevroeden dat dit niet toereikend zou zijn voor iedereen. Maar nu iedereen meerdere items (computers, laptops, Ipads etc) aan het internet heeft hangen gaat het heel hard met die adressen. Zo hard dat de laatste is uitgegeven.

IPv6-adressen
Inmiddels zijn we overgeschakeld naar IPv6-adressen. Deze gebruiken 128 bits waardoor er een bijna onuitputtelijke voorraad adressen is ontstaan. Voor elke wereldburger zijn er zo'n vijftig quadriljard beschikbaar (een 1 met 27 nullen). Daar kunnen we voorlopig wel mee vooruit!

Helaas kunnen het oude en het nieuwe protocol niet met elkaar communiceren. En omdat we in de toekomst uiteindelijk toch allemaal zullen moeten overstappen op IPv6, heeft de overheid de 'aangepaste software' opgenomen in de verplichte standaarden voor gemeenten. Juist omdat alle gemeentelijke informatie voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Philips en ASML
Maar helaas, ondanks de verplichting en het dringende advies, voldoen de meeste gemeenten nog niet altijd aan die standaarden. Zelfs de industrie niet, die er toch baat bij heeft gezien de internationale betrekkingen. Ook websites van Philips en ASML, om er maar een paar te noemen, bieden geen toegang voor IPv6.

Een van de weinige websites in de regio die het wel op orde heeft, is die van de gemeentelijke marketingorganisatie Eindhoven365.

Dus laten we hopen dat de evenementen op die site aantrekkelijk genoeg zijn om partijen over te halen deze kant op te komen. Dan missen ze wat digitale informatie, maar kunnen ze in in ieder geval in levende lijve ervaren wat de stad Eindhoven te bieden heeft.

Auteur: Hanneke van den Nieuwenhof