Volledig scherm
De Pomp in de uitslag van 2016. Klik op de foto voor grotere versie. © AD

Snackbarhouder uit Eindhoven eist plaats in top-5 van AD-friettest

EINDHOVEN - Snackbar De Pomp uit Eindhoven stapt naar de rechter om de uitslag van de AD-friettest aan te vechten. De zaak diende woensdag in de rechtbank van Amsterdam, maar werd doorgezet naar de voorzieningenrechter.

De frietzaak kreeg een negen van de jury en belandde daarmee op de zestiende plaats in de rangschikking, maar De Pomp meent recht te hebben op een plaats in de top-5. Het belangrijkste argument is het onaangekondigde derde bezoek dat het AD 23 maart van dit jaar bracht aan De Pomp. Op dat moment was het aardappelras Agria niet te verkrijgen (gebeurt volgens de uitbaters vaker aan het eind van het seizoen) en moest De Pomp noodgedwongen uitwijken naar een minder goed ras.

Nu 16de
Dat was net een paar dagen aan de gang toen het AD weer binnenstapte. Gevolg: in de derde test kreeg De Pomp een lager cijfer en zakte de shop van een plaats in de 'voorlopige top-5' naar een 16de plek (van in totaal 153 bezochte friettenten).

Niet eerlijk, vindt De Pomp. Als ze van de derde test hadden geweten hadden ze wel wat Agria-aardappels achter de hand gehouden. Bovendien meent De Pomp dat in de spelregels staat dat er maar twee keer getest zou worden en dat de derde test slechts tot doel had de exacte volgorde van de top-5 te bepalen.

Extra klandizie
De Pomp vindt dus dat ze hoe dan ook op plaats 1, 2, 3, 4 of 5 hadden moeten eindigen. Het bedrijf acht het ook van groot belang. De impact van de AD-testen (vooral beroemd van haringen en oliebollen) is ook bij friet groot: een jaar eerder eindigde De Pomp achtste met een 9,5 wat veel extra klandizie en omzet opleverde.

Het AD zegt zich wel degelijk aan de spelregels te hebben gehouden. Naar buiten toe is altijd gecommuniceerd dat er 'minstens' twee keer getest wordt. Ook is De Pomp nooit gezegd dat het sowieso bij de eerste vijf zou eindigen. De snackbar heeft alleen achteraf te horen gekregen dat het na twee tests bij de eerste vijf stond en dáárom nog een derde keer getest moest worden. Dat is geen garantie om aan het eind van de testperiode ook nog bij de eerste vijf te staan.

Volledig scherm
De ondernemers van De Pomp in Eindhoven waren vorig jaar nog blij met hun 8ste plek, maar dit jaar niet met hun 16de plaats. © Kees Martens