Volledig scherm
De A270 bij Nuenen. © Ton van de Meulenhof

Snel besluit over 130 op A270 bij Nuenen

NUENEN - De provincie had de maximumsnelheid op de A270 tussen Eindhoven en Helmond eigenlijk helemaal niet hoeven te verhogen naar 130 km/u, liet de Raad van State maandag doorschemeren tijdens een rechtszaak. 

Of de Raad later in de uitspraak korte metten maakt met het Brabantse verkeersbesluit moet nog worden afgewacht.

100 km/u
Al sinds 2005 beloofde de provincie op aandringen van de gemeente Nuenen en haar inwoners langs het kortste stukje snelweg in Nederland de maximumsnelheid naar 100 km/u te verlagen. Eigenlijk wilden de bewoners 80 km/u maar dat zat er niet in. Tot verbijstering van de Nuenenaren verhoogde de provincie na klachten van onderzoeksinstituut TNO de maximumsnelheid tot 120 km/u. Daarna bepaalde de Bossche rechtbank dat het provinciebestuur de bezwaren van TNO had moeten negeren.

En toen kwam de klap op de vuurpijl. In plaats van weer 100 op de borden te zetten besloot het provinciebestuur de maximumsnelheid op te trekken tot 130 km/u. Als doekje voor het bloeden voor Nuenen mogen de automobilisten 's nachts niet harder dan 100. 

Kritisch
Rechters en staatsraden Dick Slump en Winnie Sorgdrager waren erg kritisch naar de provinciewoordvoerder. Zij vonden het vreemd dat de gemeente na een eerdere rechterlijke uitspraak in het voordeel van Nuenen, er toch een snelheidsverhoging door drukte. De raadsman van de provincie verschool zich achter de minister van Infrastructuur en Milieu. Die verhoogde in 2012 de maximumsnelheid op alle autosnelwegen in principe naar 130 km/u. 

Maar tijdens de zitting bleek dat het verkeersministerie al in 2012 signalen aan de provincie gaf dat het Rijk geen heisa zou maken als de maximumsnelheid hier zou worden verlaagd. Daar kon de provinciewoordvoerder zich niet zo makkelijk uitpraten, zeker aangezien de A270 als enige snelweg in Brabant door de provincie wordt beheerd.

De Raad van State hakt binnen enkele weken de knoop door.

Lees het hele verhaal in het ED van dinsdag of in de digitale krant.