Volledig scherm
© Thinkstock / Getty Images

Sociale huurwoningen op Stationsplein Eindhoven

EINDHOVEN – Drie bedrijvengroepen krijgen de kans om een plan te maken voor het Stationsplein in Eindhoven. Als voorwaarde krijgen ze onder meer mee dat er minstens 10 en liefst meer dan 20 procent sociale woningbouw in het plan bij het huidige VVV-kantoor moet zitten.

 Dat bleek dinsdagavond bij de presentatie van deze zogenaamde tender aan gemeenteraads- en commissieleden. Twee van de drie consortia van projectontwikkelaars, eventueel woningbouwcorporaties en bouwers zijn al gevraagd, de derde volgt snel, want volgende week wordt bekend wie het zijn.

Eyecatcher
De bedrijven krijgen vervolgens tot februari de tijd om een plan af te leveren met een visie op het Stationsplein en de bouw van een flink gebouw of serie gebouwen op de parkeerplaats tussen station en Vestdijktunnel. Daarin is plaats voor veel wonen, horeca, een beetje winkels en ook een soort eyecatcher. "Denk aan een museum waar te zien is wat Brainport is", aldus Ronald Rijnen, hoofd RO van de gemeente.

Interactie
Wie van de drie bedrijven het plan mag gaan realiseren hangt van diverse factoren af. Zo krijgt de hoogste bieder voor de bouwkavel veel punten, maar de 'interactie' met de stad en de beoordeling van de plannen is nog belangrijker. Dat gebeurt door een beoordelingscommissie met allerlei betrokkenen: van deskundigen, bewoners tot winkeliers, NS en horeca. De commissie adviseert, het college van B en W kiest en legt dat plan aan de raad voor.

De winnaar wordt rond maart/april verwacht. Die krijgt dan de gelegenheid het plan uit te werken. Najaar 2018 zou er dan gebouwd moeten worden.