Volledig scherm
Tunafestival in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Spaanse serenades in het centrum van Eindhoven

EINDHOVEN -  Al ver buiten de rood- wit gestreepte festivaltent op De Markt in Eindhoven is deze zondagmiddag muziek te horen. Op het podium in de tent staan Spaanse studenten. Getooid in traditionele kleding met cape en sjerp speelt de Tunagroep Spaanse volksmuziek. Het in groten getale toegestroomde publiek klapt driftig mee.

"Gisteren was het nog veel drukker", constateert festivalorganisator en muzikant Bas Maas (27) tevreden. Het centrum van Eindhoven was zaterdag en zondag het toneel van het twaalfde Tunafestival. Een Tuna is een groep studenten die Spaanse volksmuziek speelt. De traditie stamt uit de middeleeuwen, toen studenten van leermeester naar leermeester trokken en onderweg geld verdienden met hun muziek. In 1964 richtte een student van de TU Eindhoven Nederlands eerste Tunagroep op. In 1986 organiseerde de vereniging het eerste Tunafestival.

Een groep uit Porto Rico en tien groepen uit Spanje dingen mee naar de prijs van beste Tunagroep. De Porto Ricanen blijken de beste muzikanten. De damesgroep uit Almeria verzorgt het beste optreden.