Volledig scherm
Kinderen spelen het spel Terra Nova. © Rene Manders/fotomeulenhof

Spel Terra Nova uit Eindhoven; hoe ga je om met vissen, leiders en dieven?

EINDHOVEN - Hebben mensen een leider nodig? Deel je vissen die je gevangen hebt? Lastige vragen uit het spel Terra Nova, bedacht door de Eindhovense Lisa Hu. Ze wil leerlingen kennis laten maken met burgerschapsonderwijs.

Lisa Hu (24) kijkt de vijf meiden van groep zeven van basisschool Fellenoord aan. "Een eilandbewoner vangt twee grote vissen", zegt ze. "Mag hij ze zelf opeten, of moet hij ze delen?" Aybuke (11) steekt haar vinger op. "Hij moet delen!", zegt ze. "Want anders hebben andere mensen honger." Hu glimlacht.

Design Academy
Lisa Hu, afgestudeerd aan de Eindhovense Design Academy, bedacht het spel Terra Nova. Het is bedoeld om leerlingen van de groepen zes tot en met acht in het basisonderwijs op een speelse manier in aanraking te laten komen met burgerschapsonderwijs, zeg maar maatschappijleer voor het basisonderwijs.

Burgerschapsonderwijs
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) constateerde enkele weken geleden nog dat het burgerschapsonderwijs niet echt van de grond komt. "Docenten weten niet waar ze moeten beginnen", zegt Hu. "Het is niet makkelijk in te passen in bestaande vakken."

Terra Nova (motto: 'waar kinderen een mini-maatschappij vormen') moet een handje helpen om het vak makkelijk toegankelijk te maken. Hu is in samenwerking met de Rabobank bezig om via crowdfunding geld voor de verdere ontwikkeling in te zamelen. Er is 4000 van de benodigde 7500 euro bijeen gebracht, meldt René Schoone van de bank. De bedoeling is dat het spel uiteindelijk in de handel wordt gebracht. Wanneer dat gaat gebeuren, is op dit moment nog niet te zeggen.

Terra Nova gaat over de bemanning van een schip dat op een onbewoond eiland strandt. Aan de hand van vragen, worden de kinderen gedwongen over zaken na te denken die met democratie en een (rechtvaardige) samenleving te maken hebben.

Tijdens het spel krijgen de deelnemers lastige vragen voor de kiezen. Zoals: wie wordt leider? Is er überhaupt een 'eerste burger' nodig? Amira (11) vindt van wel: "Zonder leider wordt het een gekkenhuis." Het spel is doorspekt van dilemma's die ook in het leven van alle dag spelen. Zoals: hoe om te gaan met diefstal? Faidah (11): "Misschien moeten we de verdachte minder te eten geven als hij niet wil bekennen."

Het is de bedoeling dat verschillende groepjes in een klas het spel tegelijk spelen. En dat de leerlingen dan de resultaten aan elkaar en de docenten gaan presenteren. De methode slaat aan, stelt Hu. "Ik heb het spel al bij meerdere basisscholen getest."