Volledig scherm
Het IJssportcentrum aan de Antoon Coolenlaan gaat over in handen van Sportfondsen Nederland. Archieffoto Ronald Otter.

Sportfondsen: 'Realistisch bod op ijsbaan Eindhoven uit ervaring'

EINDHOVEN – Sportfondsen Nederland benadrukt 'geen kamikaze-aanbieding' gedaan te hebben op het beheer van de Eindhovense ijsbaan. Manager Bert Verkoelen spreekt van een realistische aanbieding, gebaseerd op ervaringsgegevens.

 Verkoelen: "Want wij willen onze goede naam niet te grabbel gooien." Bij de aanbesteding heeft het bedrijf de gegevens van de Eindhovense ijsbaan vergeleken met data van de accommodaties die het Amsterdamse bedrijf (mede) beheert. Daar zijn ook gegevens over ijsbanen bij. Het 100-jarige bedrijf ondersteunt namelijk ook het management van ijsbanen, zoals de Jaap Edenhal in Amsterdam en Vechtsebanen in Utrecht. Zelf beheert en ondersteunt Sportfondsen zo'n 300 accommodaties in de branches sport, cultuur (onder ander musea), welzijn (gemeenschapshuizen) en recreatie, in heel Nederland, maar vooral in de Randstad. In deze regio is Eindhoven de eerste 'klant'. "Daar zijn we blij mee, want van hieruit kunnen we wellicht ook andere activiteiten ontplooien."

De gemeente wilde niet meer dan 650.000 euro per jaar steken in het beheer van het ijssportcentrum aan de Antoon Coolenlaan. Sportfondsen duikt daar onder: de stad hoeft slechts ruim vier ton bij te dragen. Daar komen wel nog de (aflopende) vaste (rente)lasten voor de accommodatie en eventuele overgangskosten bij.

Bod
"Door gebruik te maken van onze data kunnen we een realistisch bod doen. Uit ervaringen met aanbestedingen die we de afgelopen tien jaar wonnen, blijkt dat we er nooit ver naast zaten."

De huidige gebruikers zullen voorlopig nog niet veel merken van de nieuwe 'huisbaas', stelt Verkoelen. "Zeker omdat we midden in het seizoen, vanaf 1 januari, overgaan, verandert er niet meteen iets. De roosters blijven gehandhaafd. Eerst willen we met alle partijen in gesprek gaan. Over hoe het nu reilt en zeilt en over wat wij voor ogen hebben. Daarna zullen we voor het volgende seizoen meer ons eigen stempel op de ijsbaan drukken", aldus Verkoelen.

Hoe dat er concreet uit gaat zien, daar kan de manager nog niet veel over loslaten. Dat hangt af van de gesprekken met gebruikers en van een behoeftepeiling onder niet-gebruikers.

Multifunctioneel
"Zonder in detail te gaan: onze algemene ervaring is dat accommodaties te veel gebruikt worden voor enkel het oorspronkelijke doel. De ijsbaan zal multifunctioneler en dus intensiever gebruikt moeten worden, we zullen meer doelgroepen moeten aantrekken. Dan kunnen we ruimtes, personeel en kosten delen. Dat kan voor activiteiten die met schaatsen te maken hebben, maar ook voor andere zaken. Want wij zien sportaccommodaties als een plek waar je niet alleen kunt sporten, maar elkaar ook kunt ontmoeten."