Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Sporthal Eikenburg Eindhoven is nu 'sportsclub'

EINDHOVEN – De sporthal op landgoed Eikenburg heeft deels een nieuwe bestemming: drie Eindhovense ondernemers beginnen er Sparck Sportsclub. Er wordt hard gewerkt op landgoed Eikenburg aan de Aalsterweg.

Niet alleen is de verbouwing van het hoofdgebouw tot appartementen voor corporatie Sint Trudo gestart, ook in de achtergelegen sporthal wordt gestuct, geverfd en ingericht. Zaterdag 1 oktober gaan hier de deuren open van sportclub Sparck, een onderneming van Imte Schoenmakers, Hans Smolders en Ruben Walravens.

Topsporthoek
De drie Eindhovenaren zeggen bewust te kiezen voor een sportclub buiten de stad. "Het is anders dan anders en dat willen we ook uitdragen", zegt Schoenmakers. "En we hebben hier allerlei mogelijkheden voor kracht- en bewegingstraining, yoga en sporten als boksen en basketballen. Buiten kunnen we bootcamp of hardlooptrainingen doen", voegt Smolders toe. "Want we kunnen ook gebruikmaken van het landgoed van 30 hectare met zijn velden en paden. En we zitten echt in de topsporthoek van Eindhoven met FC Eindhoven, hockeyclub Oranje-Rood en de Fontys Sporthogeschool. Dat werkt misschien ook als een magneet op sporters", aldus Walravens. De drie rekenen op zo'n 600/700 leden die er zeven dagen per week terechtkunnen.

De hal deelt Sparck Sportsclub overdag met de leerlingen van dichtbij gelegen Sint-Joriscollege en Pleincollege Helder. Ook fysiek is de sportzaal in tweeën gedeeld, door de bouw van een berging en kleedruimtes voor de scholieren. Daar boven is een loungeruimte met bar en balie die uitkijkt op beide kanten. Dat is de plek waar het gaat gebeuren in Sparck, zeggen de initiatiefnemers.

Persoonlijke gesprekken
De drie initiatiefnemers hebben hun sporen eerder verdiend in alle hoeken en gaten van de fitness-business. Ze kennen elkaar van Fitness First op de Aalsterweg. Schoenmakers werkte daar nog lang als zelfstandig personal coach, samen met Walravens; Smolders had de laatste tijd een eigen sportschoolketen van centra in het goedkope segment in België. "We combineren hier het beste van die drie fitness-werelden: veel persoonlijke aandacht, maar toch flexibele tijden en voor een betaalbare prijs", aldus Schoenmakers. Nieuwe leden krijgen altijd een aantal persoonlijke gesprekken om de behoefte en fysiek te duiden. Daarna kan er een individueel programma gelopen worden, in groepjes of alleen, maar altijd met begeleiding van de aanwezige specialisten. "Niet alleen training, maar ook voeding, leefstijl en mentaliteit komen aan bod. Een maandabonnement gaat 79 euro kosten." Duurder dan een budgetsportschool, maar nog altijd veel goedkoper dan de persoonlijke coach, aldus het drietal.