Volledig scherm
De tbs-instelling de Woenselse Poort was de laatste jaren herhaaldelijk negatief in het nieuws. archieffoto Jean Pierre Reijnen

Staatssecretaris Dijkhoff grijpt in bij Woenselse Poort Eindhoven

EINDHOVEN - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft de inspectie van zijn ministerie gevraagd om onderzoek te doen naar tbs-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven, onderdeel van de GGzE. „We willen snel opheldering over wat de feiten zijn”, aldus Dijkhoff.  

Aanleiding voor het onderzoek is dat de Tweede Kamer alarm heeft geslagen over de Woenselse Poort. Na een reeks incidenten dit jaar, zoals een dubbele zelfmoord met een binnengesmokkeld pistool, twee andere zelfmoorden en een poging daartoe, moet staatssecretaris Klaas Dijkhoff actief ingrijpen.

Dat vindt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

„Er zijn zoveel verontrustende signalen. Ik krijg ze zelf ook. Als ik al die brieven lees denk ik: hier is echt iets aan de hand.” Van Toorenburg krijgt brede steun voor haar roep om een debat met Dijkhoff over de Woenselse Poort. PvdA-Kamerlid Harm Brouwer spreekt van ‘ernstige misstanden’. VVD’er Foort van Oosten noemt de signalen ‘zeer zorgelijk’. Lilian Helder (PVV) noemt het ‘de hoogste tijd voor concrete maatregelen’.

SP-Kamerlid Nine Kooiman toont zich bezorgd over het welzijn van de medewerkers. Naast de zelfmoorden maken (oud-)cliënten melding van het makkelijk binnensmokkelen van drugs en drank. Ook laken zij de gang van zaken in de kliniek, waar enkele tbs’ers de dienst zouden uitmaken. Recent werd een medewerkster ontslagen omdat zij een liefdesrelatie had aangeknoopt met een tbs-cliënt.

Joep Verbugt, voorzitter van de raad van bestuur van de GGzE, heeft donderdag vanwege alle commotie het ministerie van Veiligheid en Justitie zelf verzocht om de inspectiedienst van het ministerie onderzoek te laten doen naar de tbs-kliniek.

Verbugt zegt dat de incidenten bij de Woenselse Poort zijn ‘volle aandacht’ hebben. „Een aantal suïcides op rij zette ons aan het denken: doen we wel voldoende? We werken sindsdien aan een verbeterplan. Daarbij kijken we onder meer naar het weren van drugs en wapens, de toegangscontrole en situaties rondom de suïcides.”

Verbugt neemt afstand van kritiek van cliënten, oud-medewerkers en nabestaanden die tegenover Omroep Brabant spreken over een gebrek aan transparantie „Dat klopt werkelijk niet.”

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van vrijdag of in de digitale krant.