Volledig scherm
Arnol Kox in zijn rolstoel bij de scootmobiel die hij van de gemeente Eindhoven moet inleveren.

Stadsprediker Arnol Kox moet van gemeente Eindhoven scootmobiel inleveren (video)

EINDHOVEN – De Eindhovense stadsprediker Arnol Kox raakt zijn scootmobiel kwijt. De gemeente vindt dat hij 'een gevaar is op de weg' zegt Kox zelf.

Dat wil niet zeggen dat de 'schreeuwjezus' niet meer te horen zal zijn in de binnenstad. Met zijn rolstoel kan hij er met de bus of in de auto met zijn vrouw ook komen. Maar dan is Kox veel minder mobiel. "Dit is onrecht. Ze beroven mij van mijn godsdienstvrijheid."

Gevaarlijk onvoorzichtig
Het oordeel van een deskundige luidt dat Kox wel nog redelijk overweg kan met zijn scootmobiel, maar gevaarlijk onvoorzichtig is bij stoplichten, kruisingen en dergelijke verkeerssituaties. Zelf zegt hij 'wel eens een ongelukje' gehad te hebben. Maar dat was een aanrijding met een schuifdeur van een winkel die niet snel genoeg open ging.

Scootmobieltraining
De gemeente wil niet reageren op individuele gevallen. In zijn algemeenheid geldt volgens een woordvoerster dat een vervoermiddel geschikt moet zijn voor de aanvrager: 'kan deze op een veilige manier aan het verkeer deelnemen zonder voor zichzelf of anderen een gevaar te vormen? Als dat niet het geval is, onderzoeken we bijvoorbeeld of scootmobieltraining soelaas biedt en of iemand daar voor open staat.' Ook is het mogelijk bezwaar te maken tegen het besluit.

Stadsprediker Arnol Kox moet zijn 'Kox'mobiel inleveren. De Gemeente Eindhoven vindt zijn rijgedrag onverantwoord.