Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Studenten delen bijengeheimen op internet

EINDHOVEN - Als het aan Industrial Design-studenten Toussaint Jong (24), Wenhao Wu (21) en Bas Bakx (21) ligt, heeft de honingbij binnenkort geen geheimen meer. Zelfs in de korf worden ze in de gaten gehouden. Met hun ontwikkelde BBeacon koppelen de studenten digitale snelweg aan de bijenkorf.

Het plan is tweeledig. Hang een sensor in een bijenkast en meet wat daar allemaal gebeurt. De temperatuur, de bewegingen van de bijen, maar ook de hoeveelheid honing die wordt geproduceerd. Aan de andere kant kan het publiek helpen door een soort kunstbloem in hun tuin te plaatsen. Ook deze is volgepropt met elektronica en laat vooral zien waar de bijen juist naar toe vliegen. Dat is niet alleen nuttig omdat we zo nog meer over bijen te weten komen, het kan ook leuk zijn, benadrukt Toussaint. Deelnemers kunnen zo op een terrasje zien waarom bijen wel in hún tuin komen en de tuin van de buren links laten liggen.

Bij imkervereniging Sint Ambrosius in Eindhoven zijn ze benieuwd naar de resultaten. Daar nemen ze met een opstelling nu de proef op de som. "Als imker kun je eigenlijk nooit genoeg informatie over je bijen hebben", aldus Yury Kasyanyuk van Ambrosius.

De proef loopt tot na de zomer. Dan is een heel bijenseizoen gemeten. "Dan weten we hoe ze de zomer zijn doorgekomen en of de bijen klaar zijn voor de winter", besluit Jong.

Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof