Volledig scherm
© Bert Jansen

Studenten Fontys juichen bij elke kilometer Eindhoven Marathon

EINDHOVEN - Met 42 zijn ze. Eerstejaars studenten van de Fontys Sporthogeschool. Zondag moedigen ze bij Eindhoven Marathon alle deelnemers van de marathon aan. Bij elke kilometer staat een student als levende aanduiding van hoever de lopers zijn.

Twee verplichtingen hebben ze. Het vasthouden van het kilometerbord en het zo enthousiast mogelijk aanmoedigen van de hardlopers. Hoe ze dat doen? "Dat mogen ze zelf weten", vertelt Levi Splinter. Hij is zelf derdejaarsstudent op de Sporthogeschool en coördineert de 'levende kilometers'. "Ieder mag op zijn eigen manier de lopers aanmoedigen. Van 'kom op' tot het naar voren schreeuwen van de mensen. We proberen door enthousiaste mensen langs de kant te zetten, ervoor te zorgen dat de lopers ook enthousiast blijven."

Enthousiasme
Het is voor het tweede jaar dat bij Eindhoven Marathon de levende kilometers aanwezig zijn. Voor het eerst hanteren de Fontys-studenten de bordjes. "Fontys werkt al een aantal jaren mee met de marathon. Zelf heb ik flyers uit moeten delen over waar mensen het beste konden parkeren", legt Splinter uit. "De eerstejaars studenten zijn verplicht, als onderdeel van hun stage, om mee te werken. Maar we merken dat het enthousiasme er is. Zelf zag ik niets van de marathon, maar de levende kilometers staan aan het parcours en zien alles."

Hard werken
Studenten die de eerste paar kilometers de lopers gaan aanmoedigen zijn snel klaar en hoeven nog niet echt veel te doen. Iedereen is dan nog fris. "Vooral naar het einde toe wordt het voor de levende kilometers harder werken. Maar hopelijk sluiten dan de eerste studenten weer aan", besluit Splinter. Zodat tot de laatste meter iedere deelnemer aan de marathon aangemoedigd wordt.