Volledig scherm
File richting The Flying Dutch op het E3 strand in Eersel

Succesvolle tweede editie Flying Dutch in Eersel (Storify) (video's)

EERSEL - De tweede editie van The Flying Dutch is zaterdag zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Slechts een wolkbreuk rond 17.00 uur strooide even roet in het eten, maar dat was de enige smet op een geslaagde dag. The Flying Dutch, vorig jaar nog op Strijp-S, trok dit jaar op het E3-strand in Eersel 40.000 toeschouwers. Politie en EHBO hoefden nauwelijks in actie te komen.
 

Al rond 12 uur was het druk op de toevoerwegen naar het E3-strand. Rond twee uur stonden er op de A2 en A67 files tot een lengte van 6 kilometer. Ook bij de toegang tot het festivalterrein was het druk: het duurde soms één tot twee uur voordat ticketcontrole en securitycheck waren gepasseerd. Rond 16.30 uur waren naar schatting 30.000 van de 40.000 bezoekers binnen. De grote parkeerdrukte loste op en de routing naar de parkeerplaats verliep verder soepel.

Noodweer
Rond vijf uur kreeg het festival te maken met noodweer. De organisatie had voor alle bezoekers poncho's beschikbaar, die gratis bij de drinkbars afgehaald konden worden. Bij de eerste onweersklap om 17.30 uur viel tijdens de set van dj Martin Garrix het geluid uit. Dat bleek een voorzorgsmaatregel te zijn. Het geluid moest volgens het protocol bij bliksem uit: ‘bij onweer alle mensen van het podium en het geluid uit’, zo luidde de regel. Bezoekers moesten op de hurken gaan zitten. Het noodweer trok rond 17.45 uur zuidwaarts het land uit. Ondanks het ongemak bleef de sfeer onder de naar schatting 40.000 bezoekers prima.

Garrix
DJ Martin Garrix over het noodweer dat zijn set trof: "Het was voor mij geen probleem. Onweer en bliksem kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Dan is het logisch dat ik mijn set even staak. De veiligheid van de mensen is tenslotte het belangrijkst. Gelukkig kon ik na een kwartiertje weer verder en werd het een geweldig feest!"

Helikopters
Tien van Nederlands beste dj’s draaiden zaterdag in Eersel: Afrojack, Armin van Buuren, Firebeatz, Hardwell, Martin Garrix, Nicky Romero, Oliver Heldens, Showtek, Tiësto en W&W. De dj’s werden per helikopter verplaatst tussen Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Op die drie plaatsen waren gelijktijdig edities van The Flying Dutch.

Strijp-S
Het publiek leek het verschil tussen Strijp-S (2015) en het E3-strand niet te deren. Toch was er de veel gehoorde opmerking dat Strijp-S knusser, gezelliger en ‘Eindhovenser’ was dan het E3-strand in Eersel. “Vorig jaar was het echt een Eindhovens feest. Dit festival had overal kunnen zijn”.
Armin van Buuren: "Natuurlijk is er verschil met vorig jaar op Strijp-S. Maar eigenlijk ook weer niet, want de mensen zijn hetzelfde. Je had misschien een spannender antwoord van mij verwacht. Maar ik vond het zeker even vet als vorig jaar. Natuurlijk is de locatie anders, maar iedereen ging enorm los. En dat is eigenlijk het belangrijkste!"

Brabanders
In Eersel sloten Brabantse dj’s het festival af: Firebeatz (Breda), Showtek (Eindhoven), Tiesto en Hardwell (beiden Breda). Sjoerd en Wouter Janssen van Showtek konden zich schoorvoetend wel vinden in de locatie. “Het geluid was tóp en er waren veel mensen die heerlijk los gingen. Dat was fijn. Maar toch was Strijp-S knusser. Stadser ook. Eerlijk gezegd hadden we liever op Strijp-S gestaan. Eindhoven blijft toch Eindhoven”, aldus Sjoerd en Wouter van Showtek.

Volledig scherm
ANP
Volledig scherm
Stage TFD in Eersel
Volledig scherm
Poncho's ophalen bij TFD
Volledig scherm
Poncho's ophalen bij TFD
Volledig scherm
De stages van The Flying Dutch 2016 in de kleuren rood (Amsterdam), wit (Eersel/Eindhoven) en blauw (Rotterdam). © Facebook The Flying Dutch
Volledig scherm
Flying Dutch 2015 op Strijp-S. © Irene Wouters
Volledig scherm
The Flying Dutch in Eersel
Volledig scherm
Publiek bij The Flying Dutch in Eersel © Kees Martens
Volledig scherm
TFD in Eersel
Even werd dancefestival The Flying Dutch zaterdagmiddag stilgelegd vanwege een onweersbui. Een kwartier lang was het stil op het E3-strand in Eersel. Daarna ging het feest in volle gang verder. The Flying Dutch, vorig jaar nog op Strijp-S, trok dit jaar 40.000 toeschouwers. Politie en EHBO hoefden nauwelijks in actie te komen.