Volledig scherm
In de aanloop naar de discussie over verruiming van de winkelsluitingstijdenwet waren enkele supermarkten op zondag al eerder open, zoals de AH aan de Strijpsestraat in Eindhoven. © Archieffoto Kees Martens

Supermarkten in Eindhoven op zondag niet eerder open

EINDHOVEN - Het was 12.00 uur, en dat blijft het ook. De Eindhovense supermarkten kunnen hun openingstijden niet vervroegen naar 9.00 uur 's ochtends, zoals ze het liefste zouden willen.

Het gemeentebestuur gooit namelijk roet in het eten: dat wil de vroegere openingstijd op zondag alleen toestaan als de supermarktketens hun winkels op zondag niet eerder dan om 12.00 uur bevoorraden. En dat willen de winkels niet.

Het gemeentebestuur wil dat de voorraden van de supermarkten pas na 12.00 uur worden aangevuld. Op die manier wordt geluidsoverlast voor omwonenden voorkomen. Veel Eindhovense supermarkten liggen immers ingeklemd tussen de woningen.

Winkelsluitingstijdenwet
In de aanloop naar de discussie over verruiming van de winkelsluitingstijdenwet waren enkele supermarkten op zondag al eerder open. Dat leidde dit voorjaar tot flink wat klachten over geluidsoverlast bij het gemeentebestuur. Omdat er sprake was van overtreding van de winkelsluitingstijdenwet stuurde het college van B en W vervolgens inspecteurs op pad die toezicht moesten houden op de supermarkten.

Overigens geldt de restrictie in de zondagse openingstijd niet alleen voor supermarkten: alle Eindhovense winkeliers, ook die in het centrum van de stad moeten zich er aan houden.