Volledig scherm
© Thinkstock

T.O.M. webwinkels Bladel met ACM in slag over boete van 5 ton

BLADEL - Webshops-eigenaar T.O.M. in Bladel heeft een boete van 5 ton gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De webwinkels zouden regels voor terugbetaling bij annulering van bestellingen hebben overtreden.

T.O.M. bestrijdt de conclusies van de ACM en zegt het boetebesluit aan te vechten. Het bedrijf verwijt de ACM 'onzorgvuldig en onkundig onderzoek', zo laat het dinsdag weten.

Regels
De webwinkels zouden bewust niet uit eigen beweging het geld hebben terugbetaald, zoals de regels voorschrijven. Pas wanneer de klant aan de bel trok, zou in eerste instantie een waardebon zijn aangeboden. Als klanten aandrongen, kregen ze het geldbedrag terug.

Waardebon
T.O.M. stelt dat bij de 400 gevallen die de ACM heeft aangekaart sprake was van niet-traceerbare retourzendingen. Het bedrijf zegt uiteindelijk ook in deze gevallen met een waardebon of geld te hebben terugbetaald. De klanten konden alsnog worden getraceerd nadat ze in een e-mail opheldering hadden gevraagd over het uitblijven van de betaling. Die terugbetaling vond dan wel later plaats dan de wettelijke termijn van 14 dagen, stelt T.O.M.