Volledig scherm
© ANP

Te veel bureaucratie in regelgeving PGB's vindt PvdA in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Te ingewikkeld, te gedetailleerd en te bureaucratisch. De regelgeving voor de persoonsgebonden budgetten (PGB's) staat in veel gevallen maatwerk aan zorgvragers in de weg. Dat is de conclusie van een onderzoek van de PvdA in de regio Zuidoost-Brabant.

 "In tegenstelling tot het heersende beeld gaat het over het algemeen best goed met het verstrekken van de PGB's", zegt de Eindhovense PvdA'er Wim Claasen. "Het beeld was lang dat het een chaos was, maar dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen."

Klachten
Die chaos zat 'em aanvankelijk vooral bij financiële afhandeling van het ministerie en bij de Sociale Verzekeringsbank, de SVB. "De klachten vorig jaar kwamen ook vooral van grote instellingen. En niet van de mensen die onze ombudsteams de afgelopen tijd gesproken hebben, de zorgvragers zelf", aldus Claasen.

Verbetering
Dat de financiële afwikkeling nu in orde is wil niet zeggen dat alles okay is, zegt de PvdA'er met nadruk. "Op twee punten is er wat ons betreft nog dringend verbetering nodig. Zo moet er meer ruimte komen voor onafhankelijke cliëntondersteuners, waar mensen die hulp nodig hebben in de vorm van thuiszorg, huishoudelijk hulp of jeugdzorg, een beroep op kunnen doen. "

Maatwerk
Daarnaast blijken de regels dusdanig bureaucratisch opgeschreven te zijn dat het vaak lastig is om maatwerk te leveren. "Ons dringend advies is te komen tot een wat minder gedetailleerde uitwerking van alle regelgeving. dan blijft er ook ruimte over om in de praktijk beter te voldoen aan de zorgvraag van de mensen. Nu is die ruimte er vaak niet of niet voldoende."

Ombudsteams
Het 'opiniërend onderzoek is uitgevoerd door leden van de PvdA-ombudsteams in Eindhoven, Best, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Laarbeek, Someren-Asten, Son & Breugel, Veldhoven en Waalre.

De resultaten van het onderzoek zijn aangeboden aan de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Kamerlid Lutz Jacobi heeft ze in Eindhoven in ontvangst genomen.