Volledig scherm
© Thinkstock

Te weinig statushouders geholpen, provincie pakt Best, Nuenen, Veldhoven en Reusel aan

EINDHOVEN - Best, Nuenen, Veldhoven en Reusel-de Mierden zijn voor de huisvesting van statushouders onder verscherpt toezicht van de provincie geplaatst. Volgens een woordvoerder van het provinciebestuur hebben de gemeenten minimaal één jaar slecht gepresteerd bij het onder dak brengen van asielzoekers met een verblijfsvergunning. 

Van de 66 Brabantse gemeenten staan er 10 voor de huisvesting van statushouders onder toezicht van 'Den Bosch'. Breda staat als enige grotere Brabantse plaats (+40.000 inwoners) op het lijstje. De gemeenten onder verscherpt toezicht zijn door Brabant gedwongen een plan op te stellen om de achterstand 'op korte termijn' in te lopen. Volgens een woordvoerster van de gemeente Best moet de gemeente haar zaken over anderhalf jaar op orde hebben.

In de eerste helft van dit jaar hielp Best maar 37 procent (20 van de 54) van de toegewezen statushouders aan een dak boven het hoofd. Nuenen, Reusel-de Mierden en Veldhoven doen het beter dan Best. Ze hebben respectievelijk 44, 52 en 44 procent van de doelstelling in de eerste helft van het jaar gehaald.

Opvallend is overigens dat de grote steden in Zuidoost-Brabant, Eindhoven en Helmond, ondanks de grote voorraad sociale huurwoningen ook achterblijven. Eindhoven heeft tot 1 juni 49 procent van statushouders geholpen, terwijl Helmond op 46 procent uitkomt.

Someren valt in positieve zin op. De gemeente wist de afgelopen maanden alle 29 statushouders aan huisvesting te helpen.