Volledig scherm
Installatie van een accelerator van Elekta's

Techniek van Philips en Elekta geïnstalleerd bij The Christie in Manchester

EINDHOVEN – The Christie bij Manchester met een van Europa's meest toonaangevende kankercentra is wereldwijd de 6e speler dat een nieuw radiotherapiesysteem met mri-systeem heeft geïnstalleerd.

The Christie maakt sinds 2014 deel uit van het consortium dat de nieuwe technologie ontwikkelt. Ook Philips en het Zweedse Elekta zijn daarbij betrokken. De initiatiefnemers hebben eerder het zogeheten High Field MRI systeem geplaatst bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht en het Amerikaanse MD Anderson.

Met het systeem kunnen specialisten tijdens een bestraling tumoren en omliggend weefsel met betere beeldkwaliteit waarnemen, waardoor zij zaken eerder en beter kunnen inschatten en de behandeling direct kunnen aanpassen als dat nodig is.

Gangbaar is dat het gebied in het lichaam dat wordt bestraald niet tegelijkertijd kan worden bekeken. De nieuwe technologie maakt dat wel mogelijk. Daardoor is de kans dat onschuldig weefsel beschadigd raakt, doordat organen in het lichaam bewegen, veel kleiner. Bij de reguliere methode worden om beschadigingen te voorkomen onzekerheidsmarges ingebouwd.