Volledig scherm
Erwin Baron. © Ton van de Meulenhof

Tekort aan vrijwilligers brandweer, liever geen brand tussen 9 en 17 uur

DE RIPS - Je kunt in De Rips maar beter 's nachts door brand worden getroffen dan overdag. Omdat er tussen 9 en 17 uur te weinig vrijwilligers beschikbaar zijn, kan de eigen brandweer niet altijd uitrukken.

Kostbare minuten gaan verloren terwijl collega's uit naburige dorpen als Bakel of Gemert nog onderweg zijn.

Drukker en mobieler
Brandweerpost De Rips heeft dringend nieuwe vrijwilligers nodig, maar dat valt - vooral in kleine kernen - niet mee. "De mensen zijn druk en veel mobieler dan ze vroeger waren", verklaart Erwin Baron. Hij is operationeel manager in Gemert-Bakel (voorheen commandant). "De keerzijde is dat ze vaak buiten het dorp werken en dus overdag niet beschikbaar zijn. En vroeger accepteerde men het dat de bakker, de slager of de groenteboer af en toe een paar uur weg waren voor een brand. Juist die kleine zelfstandigen, daar dreven we vroeger op."

Werkgevers
De nieuw aan te boren doelgroep bestaat uit mensen die overdag in het dorp zijn, zonder er te wonen. Dan moet je bij de werkgevers zijn en die worden dus binnenkort allemaal benaderd. Baron: "Kijken wat de mogelijkheden zijn. Misschien kunnen werkzaamheden opgeschoven worden; met de meeste incidenten zijn we na een uurtje weer terug. En we benadrukken het eigen belang. Tenslotte krijgt een bedrijf er een goed opgeleide BHV'er (bedrijfshulpverlener, red.) voor terug."

Ook in andere dorpen wordt naarstig naar nieuwe aanwas gezocht.

Lees vrijdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.