Volledig scherm
© Thinkstock

Temperatuur stijgt boven de 32 graden in Eindhoven

EINDHOVEN - De temperatuur in Eindhoven is dinsdagmiddag boven de 32 graden gestegen. Volgens het KNMI was het in Eindhoven om 16.40 uur 32,9 graden.

In Maastricht is om 13.40 uur het warmterecord van 13 september verbroken. Het was op dat moment 32,1 graden. Het oude record uit 1947 stond op 31,9 graden en werd ook in Maastricht geregistreerd. Ook in De Bilt was het op 13 september nog nooit zo warm als deze dinsdag. Om 13.50 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 29,9 graden, een dagrecord op dat moment. Het vorige record in De Bilt dateert van 1919 toen het 29,6 graden werd. De officiële metingen begonnen in 1901.

Het record van warmste septemberdag ooit gaat waarschijnlijk (net) niet verbeterd worden. Dat record is van 5 september 1949 met 32,6 graden. Zo warm wordt het in De Bilt dinsdag niet. Om 14.10 uur was het in De Bilt 30,2 graden.

Nachten
Het is deze dagen niet alleen zeer warm overdag maar ook de nachten verlopen zwoel. De nachten zijn zelfs zo warm dat ook hier records worden verbroken. Afgelopen nacht was het bijvoorbeeld in Vlissingen 20,8 graden. Zo hoog was de minimumtemperatuur in het land nog nooit op 13 september. De 20,8 graden van Vlissingen is zelfs een tweede plaats in de ranglijst warmste nacht ooit in heel september. Alleen op 5 september 1949 werd het in Maastricht warmer. Toen gaf de thermometer 20,9 aan. Komende nacht blijft het opnieuw zeer zacht, grote kans dat er dan opnieuw records sneuvelen.

Smog
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waarschuwt dat de luchtkwaliteit in Nederland de komende dagen slecht is. Mensen met luchtwegaandoeningen, ouderen en mensen die in de buitenlucht werken of op andere manieren in de buitenlucht actief zijn, krijgen het advies om in de middag en vroege avond binnen te blijven.

Tot en met vrijdag is de kans op smog door ozon fors hoger. Deze smog ontstaat als er weinig wind staat en er veel verontreinigende stoffen in de lucht zitten. Onder invloed van zonlicht worden die stoffen omgezet in ozon.

Heeft u een tropische foto gemaakt? Stuur hem in via ons fotoalbum.