Volledig scherm
© ANP

Terreurverdachte mogelijk van Turkse komaf en woonachtig in stadsdeel Tongelre in Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense terrorismeverdachte die al bijna twee weken vastzit is hoogstwaarschijnlijk een 22-jarige man van Turkse komaf met psychische problemen. "Geen agressieve jongen, maar een vertroebelde geest", zeggen twee professionals van sociale instanties die hem kennen. "Daar zit geen terreurnetwerk achter." Wel zeggen ze dat hij zich gedroeg als een extremist.

De moeder van de man, die in Tongelre woont, bevestigt dat haar zoon inderdaad is opgepakt. Ze wil niet bevestigen dat het wegens het voorbereiden van terreurdaden is. Ook politie en justitie weigeren commentaar.

De terreurverdachte werd gepakt terwijl hij op een vrijdagavond met een bivakmuts over z'n hoofd door Eindhoven reed. Vast staat dat bij de man thuis - naast tie-wraps, een mes en een portofoon - op een externe harde schijf propagandamateriaal van IS is aangetroffen. Tenzij het Openbaar Ministerie voor die tijd besluit dat de verdenkingen tegen de Eindhovenaar niet terecht zijn, wordt hij begin volgende week voorgeleid. Dan beoordeelt de rechtbank of de man langer mag worden vastgehouden.

De hulpverleners die de vermoedelijke verdachte kennen, kunnen zich voorstellen dat justitie uiteindelijk een keer ingreep. Dat zat 'm niet alleen in zijn 'volle baard en legerkisten'. Maar ook omdat hij er mede door 'zijn rare manier van uiten' al jaren weinig aan deed de schijn van extremisme te vermijden. Hij moet bij de politie al bekend zijn geweest, zeggen ze. Maar hij 'flirtte' zo opzichtig met het onderwerp dat justitie het in deze tijd niet kon negeren.

Zijn moeder wil telefonisch amper iets kwijt. Ja, haar zoon woonde nog bij haar. Dat hij is opgepakt vindt ze verschrikkelijk. "Zo'n familie zijn wij niet."