Volledig scherm
Werk van René Erven © Laurens Mulkens

The Big Draw Eindhoven: Hoe ziet verdrietig er op papier uit?

EINDHOVEN - Wie durft na deze week in Eindhoven nog te beweren dat de tekening als communicatiemiddel een ondergewaardeerd bestaan leidt? Woorden van gelijke strekking sierden het voorwoord van de festivalkrant van The Big Draw, het tekenevenement dat de stad deze week in zijn greep heeft.

Op diverse locaties in de stad zetten tekenaars, schilders, cartoonisten en afgeleiden daarvan de tekening in al zijn verschijningsvormen in het zonnetje. Een korte greep: raamtekenen voor de jeugd in het Van Abbe. Tekenen met naald en draad - jawel - in Tongelre of leren tekenen van John Körmeling op Strijp-S. Na zo'n week rest maar één conclusie: de tekening is - in ieder geval in Eindhoven - springlevend.

Verdrietig
Een exemplarisch levensteken was zondag op te vangen in het Ton Smits Huis, het voormalige atelier en woonhuis van de gelijknamige befaamde cartoonist, die in 1981 overleed. In een intieme zolderkamer, volgehangen met cartoons van de meester zelf, ging een tiental bezoekers de uitdaging aan om zelf een cartoon te maken. Geen technisch stap-voor-stapcollege om zelf een Mickey, Guust Flater of eigen karikatuur in de vingers te krijgen, maar een oefening in beeldtaal. Hoe ziet boos of verdrietig er op papier uit? En hoe zet je zo'n getekende grap op? Workshopleider Pim van den Heuvel hielp het gevolg met korte voorzetten. 

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant