Volledig scherm
Guido Dierick

Tien jaar NXP reden tot een feestje vindt directeur Nederland Guido Dierick

DEN BOSCH – Tien jaar NXP vieren? Topman Rick Clemmer is niet in het land en stuurt wel een e-mail rond, had hij gezegd.

Maar NXP-directeur Nederland Guido Dierick wil het niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan. Donderdagmiddag komt het personeel in Eindhoven en Nijmegen bijeen voor een bescheiden feestje. Woensdag vertelde Dierick, die als enige de hele geschiedenis vanuit de leiding meemaakte, op het symposium Smart Systems in Den Bosch zijn verhaal.

Topmanager
Dat Dierick de enig overgebleven topmanager is, vindt hij geen toeval. "Ik ben jurist en dan zit je betrekkelijk veilig. Maar als controller van de chipdivisie van Philips, ben je nog niet per se een goede financiële topman van het zelfstandige bedrijf dat NXP tien jaar geleden werd. Dan moet je ook voor de geldstromen zorgen, dat is zelfs heel belangrijk. Dus die werd al snel vervangen. Dat gold uiteindelijk voor allemaal, inclusief topman Frans van Houten. De aandeelhouders vonden hem te weinig een specialist op het gebied van chips. Om meer focus op chips te krijgen vervingen zij hem begin 2009 door Rick Clemmer."

Lees het hele verhaal over tien jaar NXP in het ED van donderdag of in de digitale krant.