Volledig scherm
© Thinkstock

Toegestane drug ketamine is hemel en hel tegelijk

EINDHOVEN - De rechter weigert ketamine te zien als een gevaarlijke drug. Dat is het wel degelijk. Maar onder de streep doet ketamine toch meer goed dan kwaad. 

Drugsspecialist Charles Dorpmans noemt 2005 als het jaar waarin de partydrug merkbaar boven kwam drijven. Ketamine liftte mee op de belangstelling voor nieuwe drugs die hallucinerend werken. Voor verslavingsinstituut Novadic-Kentron, waar Dorpmans werkt, is het inmiddels code rood rond de drug ketamine: er is zelfs een aparte flyer gemaakt over het gebruik. Bij ketamine komt de dosering zo nauw dat gebruikers al gauw van de hemel in de hel komen.

Toch weigerde de rechtbank deze week mee te gaan in de strafeis van 24 maanden cel voor invoer en bezit van 200 kilo van het spul. De rechter achtte niet bewezen dat ketamine schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid.

De discussie in en om de rechtszaal is een kopie van het debat dat op wereldniveau plaatsvindt. Aan het ene eind van het touw trekken de voorstanders van een verbod en strenge regulering. Zij willen ketamine op de lijst van drugs van de Verenigde Naties krijgen. Maar die weigert. Wereldgezondheidsorganisatie WHO, is het argument, heeft al vier keer vastgesteld dat er geen groot gezondheidsrisico is. Of iets preciezer: de gezondheidsvoordelen van ketamine wegen op tegen de nadelen.

Lees vrijdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.