Volledig scherm
© Thinkstock

Toekomst gloort weer voor stichting Ruimte in Eindhoven

EINDHOVEN - De stichting Ruimte in Eindhoven zal op korte termijn weer de beschikking krijgen over nieuwe leegstaande gebouwen van de gemeente Eindhoven.

De stichting kan in die gebouwen dan atelierruimtes tegen lage tarieven gaan verhuren aan startende kunstenaars en creatievelingen. Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering van de Eindhovense gemeenteraad.

Klacht nieuwe gebouwen
De toezegging dat die leegstaande gemeentegebouwen ter beschikking zullen worden gesteld kwam van wethouder Mary-Ann Schreurs (D66) van Cultuur. De wethouder deed de toezegging tijdens een debat dat was aangevraagd door haar eigen partij en de VVD.

Aanleiding daarvoor was de klacht van de stichting Ruimte dat door de gemeente al enkele jaren geen nieuwe gebouwen beschikbaar waren gesteld die de stichting in de verhuur kon brengen. Het gevolg daarvan was, zo betoogde stichtingsdirecteur Jan van de Lest in deze krant, dat pas afgestudeerde kunstenaars en ontwerpers de stad en masse verlaten omdat er voor hen geen betaalbare ateliers te huur zijn.

En dat terwijl de stichting 10 jaar geleden juist op initiatief van het gemeentebestuur was opgericht, om op die manier te zorgen voor betaalbare ateliers voor beginnende creatievelingen, stelde Van de Lest, daarbij gebruikmakend van leegstaande gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente, zoals scholen.

Af van leegstaande panden
"De vastgoedmarkt is sindsdien wel wat veranderd", zei Schreurs tijdens het debat. "Bovendien willen we eigenlijk af van gebouwen die langdurig leegstaan en waarvoor we geen bestemming hebben."

Maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden meer zijn voor de stichting Ruimte, voegde ze daar onmiddellijk aan toe. "We hebben nog eens goed gekeken. En er zijn nog wel gebouwen waar de stichting de komende tijd mee vooruit kan. De komende week gaan we bekijken hoe dat vorm kan krijgen."