Volledig scherm
Martin Voorbij bij het Inkijkmuseum aan de Dommelstraat.

Toekomst Inkijkmuseum Eindhoven blijft onzeker

EINDHOVEN – De toekomst van het Inkijkmuseum in het Spoelhuisje aan de Dommel is hoogst onzeker, omdat B en W van Eindhoven slechts drie tijdelijke gastverblijven willen toestaan. Het Inkijkmuseum aan de Dommelstraat mag slechts drie van de gevraagde zeven tijdelijke kamers realiseren voor verblijf van gasten.

Dat is niet genoeg om het cultureel centrum rendabel te runnen. Uitbater Martin Voorbij vreest nu dat daarmee een eind komt aan zijn Inkijkmuseum dat tegelijkertijd ook verteltheater, culturele opslag van schilderijen en 'bed and painting' is.

Monument
Al sinds 1995 beheert Voorbij het voormalige Spoelhuisje, een monument dat nog dateert uit de tijd van de achterliggende textielfabriek waarin ook ooit de Effenaar zat. Hij combineerde dat met het organiseren van mobiele exposities van schilderijtjes die hij 846 kunstenaars in 140 landen liet maken. Voorbij haalde de werken en de bijbehorende verhalen op, exposeert die en vertelt erover.

Met de crisis en de bezuinigingen in de kunst kreeg hij steeds meer problemen om de huur van het Spoelhuisje op te brengen. "Het was de tijd dat AirBnB opkwam. Dus hebben we een kamer verhuurd en twee containers geplaatst. Wij waren het zevende adres in Eindhoven", zegt Voorbij. Enkele jaren later kwam de gemeente erachter dat dit zonder vergunning gebeurde. Tot verrassing van Voorbij bleek Eindhoven vorig jaar bereid te zoeken naar wat er mogelijk was. De cultureel ondernemer maakte het plan Globaal dorp, met zeven units die als gastenkamers ingericht worden. Voorbij schermt met een mondelinge toezegging van een van de betrokken ambtenaren, de laatste keer in mei van dit jaar. "Maar twee weken later kreeg ik te horen dat het toch niet kon doorgaan. In juni bleek dat ik maximaal drie containers mag neerzetten en dat is echt onvoldoende."

Ecologische verbindingszone
De vier andere containers mogen niet (deels) in het groen achter het Spoelhuisje geschoven worden, omdat dat terrein aan de Dommel geldt als ecologische verbindingszone, schrijft wethouder Mary-Ann Schreurs aan de gemeenteraad. Maar volgens Voorbij is het een verwilderd stuk groen dat zwervers als openbaar toilet gebruiken. Er een paar meter afsnoepen voor de instandhouding van het Inkijkmuseum moet volgens hem kunnen.

"Het gebied is heilig, daar moet je wegblijven. De overlast van junks is een kwestie van handhaven", zegt voorzitter Peter van den Baar van de Van Abbestichting. Ook plaatsing van 'tijdelijke' units voor tien jaar vindt in zijn ogen geen genade. Van den Baar zegt dat de containers gemakkelijk achter de oude muur van de voormalige textielfabriek (en Effenaar) geschoven kunnen worden. Iets wat volgens Voorbij altijd is afgewezen door de gemeente.

Een woordvoerder laat weten dat Schreurs bereid is om met de provincie te praten over de vier containers. Om de boel niet op te houden gaat Voorbij nu al een vergunning voor de drie units aanvragen.