Volledig scherm
Chaos aan de grens door tolheffing © Bert Jansen

Tolheffing aan grens met België verloopt chaotisch (poll) (video)

EINDHOVEN - Tussen Eersel en de Belgische grens is het druk op de A67. Veel vrachtwagens hebben nog geen tolkastje en chauffeurs proberen er vrijdag nog een te kopen aan de grens. Ook bij de grensovergangen op de A16 en A76 verloopt het chaotisch.

 Vrijdag is België gestart met tolheffing voor vrachtwagens zwaarder dan 3.5 ton. Ze moeten tussen de 7,4 en 29,2 cent per kilometer tolweg afrekenen. De trucks moeten voorzien zijn van een speciaal kastje wat de gereden kilometers in België registreert. Dat verloopt nog niet zonder problemen. Omdat veel chauffeurs nog geen kastje hebben, maar ook omdat de elektronische kastjes kuren vertonen.

Boete

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die de nieuwe regel - die streng wordt gehandhaafd met camera's, tolpoortjes en controleteams - overtreden riskeren een boete van 1000 euro per keer.

De Nederlandse vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder tevergeefs voor uitstel van de tol vanwege problemen met de kastjes. Ook de Belgische transportsector meldde de afgelopen tijd kinderziekten met het 'tolkastje'. De transportfederatie Febetra spreekt van 'een volledige mislukking' en een 'complete chaos'.

Extra kosten

De zuiderburen schatten de jaarlijkse opbrengst in op 750 miljoen euro en willen met een deel hiervan het wegennet verbeteren. De Nederlandse transportsector wordt volgens berekeningen van TLN met ongeveer 60 miljoen euro per jaar aan extra kosten opgezadeld.

Blokkade

Nederlanders die van en naar Luxemburg willen rijden, krijgen op de E411 met een blokkade van Waalse vrachtwagenchauffeurs te maken ter hoogte van Achêne, zo'n 30 kilometer ten zuiden van Namen. Op de meeste plekken kan het reguliere verkeer de opstoppingen door vrachtwagens overigens wel passeren.

Volledig scherm
Chaos aan de grens door tolheffing © Bert Jansen
Volledig scherm
Chaos aan de grens door tolheffing © Bert Jansen
De invoering van de kilometerheffing in België ging vrijdag gepaard met veel protest en verkeersopstoppingen. Op de A67 tussen Eersel en de Belgische grens ontstond een file. Veel vrachtwagens hebben nog geen tolkastje en chauffeurs proberen er vrijdagochtend nog een te kopen aan de grens.