Volledig scherm
Een still van YouTube waarop te zien is hoe PSV-supporters muntjes werpen naar bedelaars.

Toon Gerbrands van PSV verbaasd om stilte na muntjesgooiers

EINDHOVEN - Toon Gerbrands blikt terug op het muntjes- incident met PSV- supporters in Madrid. "Ik had in mijn kamer bij PSV huilende mensen aan het bureau, echt hoopjes ellende. Van sommigen stond het hele leven op de kop en ze waren behoorlijk in paniek. Het was voor de meesten een soort spel tussen bedelaars en voetbalfans geweest, zo gaven ze aan."

"In Spanje waren ze zich in eerste instantie helemaal van geen kwaad bewust. Nu hadden ze enorme spijt en wisten ze niet wat hun nou eigenlijk was overkomen. Een persoon verloor zijn baan, anderen belandden in hevige familieruzies of werden in hun dorp op straat nagewezen. En één van hen zou bij een rechtszaak door een rechter nooit toerekeningsvatbaar zijn verklaard, maar is via de beelden door het publiek wel veroordeeld. Het waren mensen uit alle hoeken van de samenleving, die er zonder uitzondering begrip voor hadden dat wij hen bestraften na hun daden."

Nasleep
Ruim vier maanden na de 'muntjes-affaire' in Madrid reflecteert Gerbrands op een dag van uitersten in maart en de relatief korte nasleep. Als een soort staatshoofd sprak hij de wereld in de lente via het sociale medium Twitter toe. PSV veroordeelde bij monde van de bestuursvoorzitter de misdragingen van fans op het Plaza Mayor in de Spaanse hoofdstad scherp. Het verwerpelijke gedrag van PSV-fans bij bedelaars op het warme plein in de Spaanse hoofdstad lokte een lawine aan reacties uit op sociale media. De club verloor nipt bij Atlético Madrid en de supporters die voor het oog van de camera geldstukken gooiden of zich op een andere manier misdroegen, verloren hun permissie om bij PSV te komen.

Impact
Gerbrands: "Wat een impact had het, ongelooflijk. Daarmee zeg ik absoluut niet dat ik de gedragingen goedkeur, want daar zijn we meteen duidelijk over geweest", aldus de directeur. De extremen waren enorm. Een flink deel van de PSV-achterban vond de heftige afkeuring van PSV zwaar overdreven. Het incident werd echter tot op presidentieel niveau besproken en afgekeurd. De Turkse president Erdogan sprak zijn afschuw uit over het gedrag van volgens hem 'Feyenoord-fans' en minister-president Rajoy van Spanje vroeg zich hardop af of de muntjesgooiers wel mensen waren. Tussen die grenzen laveerde Gerbrands en hij koos daarin zijn eigen weg.

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant.