Volledig scherm
Flinke schade bij een auto in Luyksgestel © Angela van Hoof

Topdrukte bij verzekeraars in Zuidoost-Brabant door megahagel (video's)

EINDHOVEN - De telefoons bij verzekeraars staan roodgloeiend. Er is sprake van topdrukte bij Bekkers Autoschade, Carglass in Eindhoven, de Eindhovense verzekeraar IAK en verzekeraar Interpolis. 

Rond het middaguur was de schade tussenstand bij Interpolis in Tilburg zeventien miljoen euro uit 4900 schademeldingen bij boeren, particulieren en bedrijven, maar het bedrag zal nog verder oplopen. Een inschatting durft Interpolis nog niet te maken. De meeste schademeldingen hebben betrekking op auto's en Interpolis verwacht dat een groot deel van de auto's total loss is. Een percentage kunnen ze niet noemen. Bij IAK in Eindhoven is de totale schade ruim zes miljoen euro. Op hun websites waarschuwen de verzekeraars voor langere wachttijden omdat veel mensen vrijdagochtend de schades melden die donderdagavond werden aangericht door een mega-hagelbui waarbij hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen. Onder meer in Bergeijk, Valkenswaard, Asten, Someren en Heeze-Leende is er veel schade. 

Schadegevallen
Bij Bekkers Autoschade in Valkenswaard zijn er vrijdag rond het middaguur al ruim honderd schadegevallen opgenomen. De gemiddelde schade per auto bedraagt tussen de 1500 en 2000 euro volgens een woordvoerder. De schade valt volgens hem onder de verzekering, en mensen gaan niet terug in hun schadevrije jaren als ze claimen. 

'Hagelteam'
Bekkers - met vestigingen in Helmond en Eindhoven - heeft zelf een speciaal 'hagelteam' samengesteld om alle auto's te kunnen repareren. Zo'n 15 mensen gaan de komende dagen tot laat in de avond aan de slag. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt de woordvoerder. "Bij sommige schades kun je je haast niet voorstellen dat dit uit de lucht is komen vallen."

In Zuidoost-Brabant is donderdagavond voor vele miljoenen euro’s schade aangericht door de hagelbuien waarbij hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen.
Boerenorganisatie ZLTO schat de schade na de extreme hagelbui van donderdagavond op 'minstens honderd miljoen euro'. Daar boven op komt nog eens de schade aan auto's en woonhuizen.