Volledig scherm
Rieny Rijnen. © Tom Valstar/fotomeulenhof

Topic in Best is altijd bezig met dingen die nog niet bestaan

BEST - Voor het software- en elektronicabedrijf Topic in Best is de wereld een dorp. Grote bedrijven en organisaties in binnen- en buitenland zijn klant.

Topic levert software en elektronica voor in apparaten ('embedded'). Onder meer aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Aan Cern, de organisatie in Genève die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes, levert Topic elektronica die de beweging van de aarde compenseert. Voor spoorwegbeheerder ProRail worden 16.000 kastjes langs het spoor vervangen. Die dateren uit 1901 en worden gebruikt voor de baanvakbeveiliging.

En er zit voor Topic een opdracht aan te komen van de NAVO. Wat het bedrijf mogelijk voor de Noord-Atlantische Verdrags Organisatie gaat doen, blijft geheim. "Veel van onze projecten mogen we niet laten zien", vertelt oprichter en eigenaar Rieny Rijnen (58). Ook omdat opdrachtgevers voor zich willen houden dat ze niet zelf de ontwikkelaar zijn.

Groeiplannen
Rijnen heeft ambitieuze groeiplannen met Topic. Eind 2018 moet Topic 250 medewerkers tellen en in 2023 maar liefst tussen de 4- en 500. "Dan ben ik 65 en hou ik ermee op." Of Rijnen dan echt zal stoppen, is de vraag. Hij geniet met volle teugen. "Ik ben altijd bezig met dingen die nog niet bestaan. Ons startpunt is het idee van een klant, vaak nog een hersenspinsel. We zitten vooraan in de innovatie-cyclus. Interessanter kan het niet zijn."

De jaaromzet van Topic bedraagt ongeveer 17 miljoen euro en moet over 2 jaar ruim 30 miljoen zijn. Over de verkopen in 2023 doet Rijnen nog geen uitspraken. "Dat is te ver weg."

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.