Volledig scherm

Topman Atos weg na loonofferkwestie

EINDHOVEN - Topman Rob Pols van Atos Nederland heeft vrijdag zijn vertrek per direct aangekondigd. Hij wordt opgevolgd vanuit het zittende management door Peter 't Jong. Pols blijft nog een jaar verbonden aan Atos als adviseur.

Het vertrek komt nadat er veel commotie onder het personeel en bij onder meer vakbonden ontstond over het plan Fit for the Future. Dat houdt in dat van het personeel een vrijwillig loonoffer van 10 procent wordt gevraagd om te besteden aan bijscholing. Die vraag leidde tot veel weerstand bij datzelfde personeel.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt desgevraagd dat het vertrek van Pols los staat van Fit for the Future. In een bericht aan het personeel schrijft Pols dat na tien jaar als topman het moment is gekomen om zijn ervaring anders in te zetten. Volgens dat bericht is Atos klaar voor de toekomst. Maar bij de lancering van het plan begin deze maand sprak hij nog van een achterblijvende omzet en winst, onvoldoende nieuwe deals om te groeien en moeilijk om binnen Europa te concurreren.

Volgens de brief aan het personeel zal de nieuwe topman het beleid van Pols aangaande Fit for the Future voortzetten. Onbekend is nog hoeveel van de in totaal 400o personeelsleden vrijwillig loon willen inleveren. Volgens de woordvoerder van Atos wordt er in overleg met de centrale ondernemingsraad nog volop gesleuteld aan het plan. Onder meer wordt erover gesproken om de maatregelen meer toe te snijden op de persoonlijke wensen van de mensen.