Volledig scherm
© Thinkstock

Tropisch weekend, daarna koeler weer in de regio

EINDHOVEN/HELMOND - Het weekendweer levert tropische temperaturen op, vooral in het zuiden en midden van Nederland. Zowel zaterdag als zondag kan het plaatselijk 33 graden worden. Wel zijn er grote verschillen in het land. Na zondag behoort de hitte tot de verleden tijd. Maandag verwacht Weerplaza maxima rond 21 graden.

In het midden en zuiden van Nederland stijgt het kwik bij een zwakke oostelijke bries naar 29 tot plaatselijk 33 graden. Er zijn flinke perioden met zon. 

Onweersbui
Hoewel de kans op droog weer het grootst is, sluiten de meteorologen van Weerplaza een plaatselijke bui zaterdag later op de dag toch niet uit. Michiel Severin, meteoroloog Weerplaza: “De droge wind aan de grond voorkomt de vorming van talrijke buien, maar de atmosfeer bevindt zich wel op het randje. Een forse onweersbui is daarom zaterdag later op de dag toch nog best mogelijk. Waar die gaat ontstaan en hoe laat, valt nog niet aan te geven. Mocht de onweersbui ontstaan dan hebben we het wel meteen over een bui waarbij de regen met bakken uit de lucht valt.”

Koufront

Zondag passeert een lagedrukgebied met een koufront. Na een zonnige start neemt in het westen en zuidwesten in de loop van de dag de bewolking toe en mogelijk valt er een bui. Daar ligt het maximum rond 27 graden, pal aan zee nog iets lager. Na de passage van het koufront steekt er een matige zuidwestenwind op en daalt de temperatuur enkele graden. Uiteindelijk wordt de wind langs de westkust vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft. Tegen de avond is het daar (slechts) 20 tot 23 graden.

Oosten
In het oosten van het land komt het front pas later. Daar wordt het 32 of 33 graden en blijft de wind lang rustig. Pas in de namiddag en/of avond nemen de wolken en buienkans toe. Mochten er inderdaad buien gaan ontstaan, dan verwacht Weerplaza zware tot zeer zware buien. Het zal dan fors onweren met windvlagen tot 75 km/uur, hagel en veel regenwater.