Volledig scherm
De TU/e. © Menno Boon

TU/e-docent Tom Oomen genomineerd voor wetenschapsverkiezing Lage Landen

EINDHOVEN - Universitair docent Tom Oomen (35) van de TU/e maakt kans op de titel 'grootste wetenschappelijk talent van Nederland en België'. Het populair-wetenschappelijk tijdschrift New Scientist maakt dinsdag de 25 genomineerden bekend.

Oomen doceert regeltechniek aan de faculteit werktuigbouwkunde van de TU in Eindhoven. Eerder studeerde én promoveerde hij aan dezelfde universiteit.

New Scientist
De 18 universiteiten uit Nederland en België hebben de afgelopen maanden hun neusje van de zalm aan jonge wetenschappers ingezonden naar New Scientist. Uit die inzendingen heeft het tijdschrift 25 kandidaten geselecteerd: 8 Belgische wetenschappers en 17 Nederlandse. 14 genomineerden zijn man en 11 vrouw.

Die lijst wordt dinsdag bekendgemaakt. Via newscientist.nl/talent kan op de genomineerden worden gestemd. Om de uiteindelijke winnaar te bepalen, wordt het publieksoordeel gecombineerd met de - even zwaar tellende - keuze van een vakjury. De prijs wordt op donderdag 22 september in Amsterdam uitgereikt door neuropsycholoog Erik Scherder.

Jonge wetenschappers
Vorig jaar is de verkiezing voor de eerste keer gehouden. De wedstrijd wil jonge wetenschappers de kans bieden hun onderzoek onder de aandacht van een groot en breed publiek te brengen. In 2015 ging de titel naar scheikundige Maaike Kroon, toen hoogleraar aan de TU/e. Kort daarna verruilde zij Eindhoven om bij het Petroleum Institute in Abu Dhabi een eigen onderzoeksgroep te starten.

Lees dinsdag meer in het ED, of via de digitale krant.