Volledig scherm

TU/e-medewerkers merken parkeerverbod niet op; 'Zijn ze dan vergeten een bord neer te zetten?'

EINDHOVEN - Het nieuwe parkeerverbod ten spijt, donderdagochtend en de ochtend daarvoor stonden er een tiental auto's op de rand van de ventweg langs de Karpendonkse Plas.

De automobilisten hadden niks in de gaten. Een boete hebben deze foutparkeerders niet gekregen, van controle was op deze ochtenden geen sprake. Het gebruik van de ventweg langs de Insulindelaan als parkeerplaats is wel sterk afgenomen, sinds de gemeente in het universiteitsblad heeft aangekondigd dat parkeren langs de straten rondom de Karpendonkse Plas op werkdagen tussen 08.00 en 10.00 uur verboden is.

"Sorry, dat wist ik niet", zegt een TU/e-medewerker uit Brazilië in het Engels geschrokken als hij hierop wordt gewezen. "Ik ben net terug van vakantie."

Geld uitsparen
"Mag ik hier niet parkeren nu? Ik heb niks gezien. Ja, ik sta hier omdat ik twee euro wil uitsparen die het parkeren op de TU/e-campus me anders kost. Nou, daar zal ik dan maar mee stoppen", zegt een ook uit het buitenland afkomstige professor. Een medewerker van een bedrijf in het Twinning Centre, een Pabostudente en een paar studenten Mechatronica kijken eveneens raar op. "Zijn ze dan vergeten hier een bord neer te zetten?"

Zone
Het antwoord op die vraag is nee. De gemeente heeft rondom de plas een parkeerverbodszone ingevoerd en er voor gekozen om alleen aan de rand ervan verbodsborden te plaatsen, voorzien van het woord 'zone' en met een geel attentiebordje. De wet bepaalt dat dit type verbod na het passeren van het bijpassende bord overal geldt, ook voor zijstraten, tot men een bord tegenkomt dat het einde van de zone markeert.

Wie vanaf de rondweg rechtsaf de Javalaan inrijdt kan het nieuwe verbodsbord op de hoek van de kruising zien staan. En de gemeente mag er volgens de wet vanuit gaan dat die automobilist weet dat dit verbod blijft gelden, ook als hij daarna de ventweg van de Insulindelaan inrijdt.

Volledig scherm