Volledig scherm

Tussen perceptie en werkelijkheid

Maar liefst driekwartier heeft het onderzoeksbureau mij het hemd van het lijf gevraagd.

Over mijn ervaring met én gevoel over mondiale tech-multinationals, zoals Microsoft, Apple, Facebook, Google en WhatsApp. Wie de opdrachtgever is van het onderzoeksbureau, en wat die partij met mijn gegevens wil doen, mag de vriendelijke ondervrager van Ipsos niet vertellen, zegt hij. Uit nieuwsgierigheid én omdat ik 40 euro mag schenken aan een goed doel naar keuze besluit ik mee te werken.

Na afloop krijg ik de studie 'Perils of perception' toegestuurd. Een niet nieuw (2015), maar alleraardigst onderzoek naar het verschil tussen perceptie en werkelijkheid. Ruim 1.000 inwoners uit 33 landen, waaronder Nederland, zijn bevraagd over hoe zij denken dat maatschappelijke thema's, zoals ongelijkheid, immigratie, welvaart, obesitas, religie, leeftijd en werkgelegenheid, er in hun land voorstaan.

Wat blijkt?

We weten geen snars van deze belangrijke onderwerpen in ons eigen land. Dat geldt wereldwijd. De onderzoekers vergelijken perceptie en werkelijkheid en stellen uiteindelijk een lijst op van meest onwetende landen. Het podium ziet er alsvolgt uit: Mexico, India en Brazilië. Voor het begrip: Mexicanen weten dus het minst over zichzelf.

De uitkomsten laten zien dat burgers uit minder ontwikkelde landen ook minder weten over hun eigen land dan inwoners van westerse landen. Het eerste westerse land op de lijst prijkt op de 5e stek: Nieuw-Zeeland. België staat 7e en Nederland 19e. Zuid-Koreanen kennen elkaar, en hun samenleving, het beste, blijkt uit het onderzoek.

Ik leg een paar stellingen voor.

Gemiddeld denken we wereldwijd dat 40 procent van de 20-jarigen en ouder last heeft van overgewicht. Dit gemiddelde percentage ligt echter op 54 procent. De ondervraagden uit Saudi-Arabië denken dat 28 procent van hun landgenoten te zwaar is. Het werkelijke percentage ligt op maar liefst 71 procent. Nederlanders schatten dat 40 procent van de bevolking overgewicht heeft, terwijl dat in werkelijkheid 49 procent is.

We overschatten met z'n allen het aantal niet-religieuzen. Indiërs denken dat 33 procent van hun populatie zich niet associeert met een godsdienst: de werkelijkheid ligt op slechts 0,1 procent.

Argentijnen denken dat maar liefst 30 procent van de inwoners in het eigen land immigranten zijn (niet geboren in Argentinië). Het werkelijke percentage is slechts 5 procent. Nederlanders denken dat onze bevolking voor een kwart bestaat uit immigranten. De werkelijkheid ligt op 12 procent.

De rijken zijn minder rijk dan we denken. In Nederland denken we dat de rijkste 1 procent maar liefst 40 procent van de rijkdom bezit. Dat is 24 procent. Ook wereldwijd wordt het bezit van de rijksten overschat.

Wat zijn verklaringen van de kloof tussen perceptie en werkelijkheid?

Bekend is we de neiging hebben te overdrijven over zaken waarover we ons zorgen maken. Volgens Ipsos-onderzoeker Thomas Vonk blijken Nederlanders er vooral naast te zitten als het gaat om maatschappelijke vraagstukken die veel aan bod komen in de media. Inkomensgelijkheid en immigratie bijvoorbeeld. We hebben de neiging om de omvang te overschatten als wij ons over deze onderwerpen zorgen maken.

Verder bestaat er een scala aan overige redenen voor de mispercepties: we worstelen sowieso met verhoudingen, proporties, vooroordelen, media-aandacht dus en het sentiment van de berichtgeving."

Het is maar dat je het weet

Auteur: Miel Timmers