Volledig scherm
Sam Lammers. © Joep Leenen/Pro Shots

Twan Scheepers van PSV: 'Sam Lammers wil de hele dag voetballen'

EINDHOVEN - "Dat Sam dit kan, is voor ons geen hele grote verrassing”, zegt Twan Scheepers, de eerste trainer bij PSV (in de C2) van spits Sam Lammers. Even terug naar maandagavond: Lammers scoorde vier keer in het duel met FC Den Bosch. 

De ervaren coach Scheepers werkte in vrijwel elk jeugdelftal met hem.

„Hij staat nu ongeveer anderhalf jaar in de punt van de aanval. Sam is een jongen die zijn eigen pad kiest en zich geen moment laat afleiden. Hij is enorm leergierig en een echte liefhebber, die de hele dag wil voetballen. In de jaren voor de stap naar Jong PSV heeft hij ook als nummer tien gespeeld en zich van daaruit doorontwikkeld.”

Een talent, maar hoever kan hij reiken? Scheepers laat zich niet verleiden tot gekke uitspraken. „Er kan zoveel veranderen in een paar jaar tijd en er komt bij topvoetbal zoveel om de hoek kijken. Ik heb bij PSV al het nodige gezien. Laat ik het zo zeggen, wij hebben er vertrouwen in dat Sam tot een goede spits kan uitgroeien. Met onder anderen Ruud van Nistelrooij en Luc Nilis werken we bij PSV elke dag aan zijn ontwikkeling.”

Lammers kwam in 2010 vanuit Willem II naar PSV en speelde op dat moment nog in de C2. „Hij heeft ook fases gehad waarin het minder liep, maar is nu toch de vaste spits van Oranje onder 19. Sam heeft het voordeel dat hij tweebenig is en goed in kleine ruimtes kan spelen”, vertelt Scheepers.
Lammers is nog geen speler die, in tegenstelling tot zijn (buitenlandse) generatiegenoten, al in een dikke Mercedes van de club rijdt of een moddervet contract heeft. Vorig jaar ondertekende hij pas zijn eerste verbintenis bij PSV, tot midden 2018. Zet hij zijn huidige lijn voort, dan zal het niet lang duren voordat PSV gaat verlengen.