Volledig scherm
© Erna Lammers

Twee levens samengevat in een fascinerend Eindhovens boek

EINDHOVEN - Het begon met een ordner vol brieven die Barbara van Benthem Jutting erfde na het overlijden van haar vader in 2007. Het ging om de briefwisseling tussen haar grootvader en grootmoeder, in de eerste helft van de vorige eeuw. 

En het was niet zo maar een briefwisseling: de correspondentie tussen koopvaardijkapitein Chris van Benthem Jutting en zijn (aanstaande) vrouw Dirkje de Boer levert een fraai en minutieus verwoord tijdsbeeld op. Bovendien geeft het een intiem kijkje in de persoonlijke levenssfeer en gedachtewerelden in een redelijke welgesteld milieu voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog en gedurende het daaropvolgende interbellum. Van Benthem Jutting - raadslid voor D66 in Eindhoven - besloot derhalve een boek te maken van die goudmijn.

Gerenommeerde boekhandel
Dat boek is nu via uitgeverij Boekscout verschenen. Op 11 september presenteert ze het in de bibliotheek in Eindhoven, nadat het onlangs al ten doop gehouden werd in het Zeeuws Archief in Middelburg, de stad waar haar familie van grootvaderskant van 1801 tot 1998 een gerenommeerde boekhandel dreef.

Het is een fascinerend boek geworden, Twee Levens, Een Liefde, biografie van een tijdperk. Dat komt enerzijds omdat Van Benthem Jutting (1963) de brieven grotendeels voor zichzelf laat spreken. Anderzijds is dat te danken aan het reliëf dat die briefwisseling krijgt doordat de schrijfster tussen (delen van) de brieven zorgt voor een adequate historische context.

Voor groter publiek
Zo krijgt de lezer op een afwisselende en aantrekkelijke wijze de levensloop van beide hoofdrolspelers voorgeschoteld. Die van Chris uit Middelburg, die als jochie zeeman wordt, veel op Indië vaart en tot zijn achtenveertigste vrijgezel blijft. En die van Dirkje uit Friesland, haar mislukte huwelijk en scheiding; de eerste, toevallige ontmoeting met Chris, de voorzichtig ontluikende en dan in alle hevigheid opbloeiende liefde. De biografie van het paar kent een allerminst gelukkig einde. Maar dankzij hun kleindochter is deze ook voor een groter publiek interessante familiegeschiedenis fraai vastgelegd.